collage med länets sjukhus

Förhandlingschefen om dygnsvila: "Vi jobbar intensivt för att hitta nya lösningar"

2023-09-26 09:18

Skärpta krav för dygnsvila införs inom kort som regel i kollektivavtalen för medarbetare i Sveriges regioner och kommuner. Helena Wersén, förhandlingschef i Region Västernorrland, svarar på frågor kring förändringen i arbetstidslagen.

Varför införs ändringarna?

Det här är en lag som är till för att skydda arbetstagarnas hälsa. Forskningen visar att minst elva timmars sammanhängande vila är en förutsättning för återhämtning, långsiktig hälsa och ett hållbart yrkesliv. 

Lagen är baserad på EU:s arbetsdirektiv. Eftersom EU ansåg att det befintliga kollektivavtalet som fanns mellan fackförbunden och arbetsgivarna i Sveriges regioner och kommuner inte följde arbetsdirektivets regler har ett nytt kollektivavtal arbetats fram.

EU-rätt är överordnad svensk rätt, vilket innebär att vi är skyldiga att följa EU-lagstiftningen. Det är alltså inte möjligt att säga nej till reglerna om dygnsvila eftersom det skulle innebära ett kollektivavtalsbrott. Troligen skulle det även bedömas som ett brott mot arbetsmiljölagen, eftersom arbetsgivaren ska vidta åtgärder för att förebygga ohälsa.

Vad innebär de nya reglerna?

Huvudregeln för region- och kommunanställda i hela landet kommer att vara minst elva timmars vila under en 24-timmarsperiod, liksom att arbete och vila ska ske växelvis. Det innebär att den totala arbetstiden per dygn får vara som mest 13 timmar. 

När Region Västernorrland och andra regioner följer avtalet kan det begränsa möjligheten för medarbetare att lägga önskescheman. För att medarbetarna ändå ska få scheman som de är nöjda med arbetar Region Västernorrland just nu intensivt med att bland annat föra dialog mellan sjukvårdsverksamheterna och regionledningen.

För de flesta yrkesgrupper i sjukvården träder förändringen i kraft den 1 oktober. För läkare börjar reglementet gälla den 1 februari 2024.

Vilka medarbetare berörs inom Region Västernorrland?

Förändringarna gäller för samtliga anställda och inhyrd personal som regionen schemalägger.

Finns det undantag eller dispenser från regeln om dygnsvila?

Det finns inget undantag eller dispens som medger arbete under 24 timmar i sträck.

Huvudregeln är att dygnsvilan under en 24-timmarsperiod ska vara minst elva timmar. Det innebär att den totala arbetstiden per dygn max får vara 13 timmar.

Det finns vissa mycket begränsade möjligheter att söka undantag eller dispens från huvudregeln:

  • Undantag för avsteg från 11 timmars dygnsvila ner till 9 timmar.
  • Undantag för att förlägga arbetspass och jour i kombination till högst 20 timmar.
  • Från den 1 februari 2024 kommer det finns en möjlighet att – i särskilda fall – söka dispens hos arbetstidsrådet och förlägga arbete kombinerat med jour som längst 24 timmar. En sådan dispens kan gälla i max tolv månader.

Enligt avtalet så räknas den aktiva tiden under jour som arbete men ett jourpass som läggs i schema räknas inte in i veckoarbetstiden. Om en medarbetare går in i aktiv tjänst under jour så ska den faktiska aktiva tiden kompenseras med vila.

Inga lokala avvikelser inom Region Västernorrland i förhållande till det centrala avtalet är tillåtna.

Hur kommer regeln om dygnsvila att märkas i Västernorrland?

Ett exempel är att flera medarbetare har anpassat sin vardag efter scheman med långa arbetspass. Nu kommer de behöva jobba fler och kortare arbetspass, vilket kan försvåra för den som pendlar eller av andra anledningar behöver längre sammanhållen ledighet mellan arbetspassen.

Detta har bland annat lett till att medarbetare, främst sjuksköterskor, sagt upp sig. När regionen förlorar medarbetare påverkas självklart verksamheten och vi har ett tufft rekryteringsläge för vårdpersonal i hela landet. Invånarna i länet kommer alltså att kunna märka förändringen på olika sätt. Det kan till exempel röra sig om längre väntetider men akut och nödvändig vård prioriteras och patientsäkerheten är alltid det som kommer främst.

Vad sker just nu?

På många av enheterna i sjukvården finns redan nya scheman färdiga för medarbetarna. Det kommer ske utvärderingar och uppföljningar för att kunna göra eventuella justeringar inför nästa schemaperiod. Arbetet med ny schemaläggning för läkare, där regeln om elva timmars dygnsvila börjar gälla den 1 februari, har påbörjats.

De skärpta reglerna är del i en lagstiftning vi måste följa med syfte att skapa en bättre arbetsmiljö och chans till vila och återhämtning för medarbetarna. Att det försvårar för vissa av våra medarbetare är något vi har stor förståelse för. Målsättningen nu är att ha en nära dialog med både medarbetare och chefer och använda flexibla metoder för att kunna göra anpassningar allteftersom arbetet fortskrider.

Det pågår även arbete för att rekrytera mer personal och på olika sätt säkra en god arbetsmiljö.


Tillbaka till toppen