Människa som går genom soldränkt skog

Friluftsvecka i Västernorrland ska öka fysisk aktivitet

2023-05-25 10:01

Vecka 22, 29 maj-4 juni, arrangeras en friluftsvecka för att uppmuntra till fysisk aktivitet i naturen. Initiativtagare till friluftsveckan är enheten för folkhälsa, Region Västernorrland.

Under veckan anordnas olika aktiviteter där deltagarna dessutom har möjlighet att vinna presentkort. Syftet med aktiviteterna är att öka andelen fysiskt aktiva personer i Västernorrland och öka intresset för fysisk aktivitet i naturen.

Naturvistelser minskar stress

Att vistas i naturen, till exempel i skogsmiljö, är förknippat med lägre stressnivåer. Naturvistelse kombinerad med fysisk aktivitet har en stark skyddande effekt mot ohälsa. Redan efter fem minuter i naturen går puls och blodtryck ned och mängden stresshormoner i blodet minskar.

- En promenad i naturen har god återhämtande effekt från en stressig eller orolig vardag. Vi hoppas att fler västernorrlänningar uppmuntras och kliver över tröskeln för att uppleva naturen och bli mer fysiskt aktiva, säger Iwona Jacobsson, folkhälsostrateg, Region Västernorrland.

Att komma ut i solljuset och utomhusluften för att röra sig har även andra hälsoeffekter då det ofta bidrar till att man sover bättre. Och god sömn är viktig för att kroppen ska kunna återhämta sig. Aktiviteterna under friluftsveckan ska också bidra till att höja kunskapen om naturen, naturvistelser och hälsa.

Läs mer på sidan Friluftsveckan 2023


Tillbaka till toppen