Porträttbild av Anders Sylvan, tf hälso- och sjukvårdsdirektör och Elina Backlund Arab som är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden
Anders Sylvan, tf hälso- och sjukvårdsdirektör och Elina Backlund Arab (S) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Gemensamt nationellt hyrbemanningsavtal

2023-12-15 15:32

Nu är det nationella avtalet om hyrbemanning i hälso- och sjukvården klart. Region Västernorrland har tillsammans med landets övriga regioner förbundit sig att följa avtalet som gäller i fyra år och ersätter tidigare avtal. I Västernorrland börjar avtalet gälla i april 2024.

I stället för att vara varandras konkurrenter kring hyrpersonal har alla 21 regioner samarbetat i ett nytt gemensamt avtal för hyrbemanning. Avtalet har även möjliggjort gemensamma krav när det gäller både kvalitet och kostnader.

- Avtalet är en viktig del i vårt arbete med att minska kostnaderna och beroendet av inhyrd bemanning. Målet med avtalet är också att ge en ökad trygghet och kontinuitet för patienterna, en långsiktigt stabil bemanning och bättre förutsättningar att utveckla hälso- och sjukvårdens verksamheter, säger Anders Sylvan, t f hälso- och sjukvårdsdirektör.

Vill öka andelen egna medarbetare

En stabil och varaktig bemanning skapar bättre förutsättningar för en god arbetsmiljö och ett långsiktigt vårdutvecklingsarbete där alla kan vara med och bidra till ökad kvalitet. När andelen inhyrd personal blir för stor blir den ordinarie personalens arbetsmiljö lidande och minskar kontinuiteten för patienterna, möjligheten till utvecklingsarbete och kan påverka patientsäkerheten negativt.

- Med egna medarbetare skapas kontinuitet vilket är en förutsättning för säker vård för patienterna. För många, inte minst äldre och kroniskt sjuka som ofta söker vård, innebär det en trygghet att möta samma vårdpersonal, som har god kunskap om patienterna och deras behov, säger Elina Backlund Arab (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Tydligare, gemensamma krav

I avtalet finns en prisstruktur där bemanningsföretag får högre ersättning för uppdrag på landsbygden och i glesbygdskommuner jämfört med större städer. Det är ett sätt att tydligt kommunicera vad som är viktigt att prioritera för bemanningsföretagen när regionerna köper in hyrbemanning.

- Ett visst behov av inhyrd vårdpersonal kommer sannolikt att finnas för att täcka arbetstoppar och särskilda behov. Med ett nationellt avtal kan regionerna ställa tydligare, gemensamma krav på kompetens och minska regionernas kostnader för inhyrd bemanning, säger Anders Sylvan.

Här är huvuddelarna i det nya avtalet

Avtal har tilldelats 41 leverantörer inom delområde läkare och 54 leverantörer inom delområde sjuksköterska. Ny tilldelning sker två gånger om året. Upphandlande myndighet och övergripande avtalsförvaltare är Västra Götalandsregionen.

  • Alla regioner ska följa avtalet
  • Inga direktupphandlingar eller avsteg
  • Övergripande avtalsförvaltning
  • Nationell prissättning

Konsult/inhyrd personal ska ha:

  • Minst två års klinisk erfarenhet efter erhållen legitimation
  • Minst två års klinisk erfarenhet efter erhållet specialistbevis
  • Minst två års sammanhängande erfarenhet av liknande uppdrag
  • Aktuell och förvärvad erfarenhet i Norden under de senaste fyra åren med en tjänstgöringsgrad på minst 50 procent
  • 12 månaders karens gäller. Konsulten får inte vara eller ha varit anställd i den region som avropet sker ifrån, under de senaste tolv månaderna

Mer information om arbetet nationellt finns här: https://www.vgregion.se/nationellhyrbemanning


Tillbaka till toppen