Heléna Hemmingsson

Heléna är sommarvikarie på sjukhuset: "Det känns meningsfullt"

2023-08-04 09:00

Heléna Hemmingsson är en av hundratals vikarier som ser till att sjukvården i Region Västernorrland fungerar när de ordinarie medarbetarna har semester. Just nu ger hon omvårdnad till svårt sjuka patienter som får rehabilitering på sjukhuset i Sundsvall.

Efter 33 års arbete på Ortvikens pappersbruk bestämde sig Heléna Hemmingsson för att sätta sig i skolbänken. Snart är hon färdig sjuksköterska och för andra året i rad är hon sommarvikarie på sjukhuset i Sundsvall.

- Jag gjorde praktik på avdelning 26A under termin fyra och jag kände direkt att jag fick en plats i arbetslaget. Tack vare en fantastisk handledare blev jag lockad att komma tillbaka igen nu i sommar.

Människor återfår sina förmågor

26A är en avdelning för geriatrik och rehabilitering. Heléna Hemmingsson arbetar med omvårdnad tillsammans med undersköterskorna. Patienterna på avdelningen kan exempelvis ha drabbats av en stroke eller allvarlig olycka.

- Egentligen är det palliativ vård som intresserat mig mest. Men här fick jag uppleva storheten i att hjälpa svårt sjuka människor att återfå sina förmågor, säger hon.

Betydelsefulla medarbetare

Totalt sett arbetar hundratals semestervikarier inom Region Västernorrland, vilket är en förutsättning för att organisationens många verksamheter ska fungera.

På stroke- geriatrik- och neurologiavdelningarna 26A och 26B finns tolv semestervikarier i sommar.

- Ingen dag är den andra lik och det är en utmaning, men jag växer med uppgiften. När jag tycker något är svårt sluter kollegorna upp och efteråt får jag höra att jag har gjort ett bra jobb. Det är tryggt att känna att jag får förtroende, säger Heléna Hemmingsson.

”Det roligaste jag gjort”

Att börja en ny bana inom sjukvården och studera i vuxen ålder beskriver hon som ett privilegium.

- Det här är det roligaste jag har gjort. Att möta människor gör att jag verkligen känner att jag gör nytta.

Förutom intresset för sjukvård har Heléna Hemmingsson en dröm om att bli diakon, vilket också är en yrkesväg för den som har sjuksköterskeexamen.

- Jag hoppas få min examen i början av 2024 och till och med januari har jag faktiskt fått möjlighet att jobba kvar här på avdelning 26, vid sidan av studierna, säger hon.   

     


Tillbaka till toppen