Ordförandeklubba i trä ligger på ett bord

Inför ytterligare restriktioner för att bromsa kostnadsutvecklingen

2024-01-16 12:01

Mot bakgrund av den svåra ekonomiska situation som Region Västernorrland står inför beslutade regionstyrelsen vid ett extra möte på tisdagen att skärpa restriktionerna genom att införa stopp vid nyanställningar, inköp och investeringar.

Det tuffa ekonomiska läget för landets regioner fortsätter. Totalt räknar Region Västernorrland med ett sammanlagt underskott på cirka en miljard kronor för 2024 och 2025.

- Trots att regionstyrelsen redan i juni införde restriktioner syns ännu inte någon effekt. Vi behöver därför skärpa åtgärderna ytterligare för att tydligt bromsa den negativa ekonomiska utvecklingen och sänka våra kostnader, säger regionstyrelsens ordförande Glenn Nordlund (S).

Regionstyrelsen beslutade under tisdagen att införa anställningsstopp - med undantag för vårdpersonal och personer som anställs för att minska konsultkostnader eller som har direkta uppdrag att effektivisera administrationen.

Samverkan i norr för att minska hyrberoendet

Den ekonomiska utmaningen för hälso- och sjukvården är starkt påverkad av problematiken kring kompetensförsörjning och bemanning. Vilket bland annat har lett till att SKR, Sveriges kommuner och regioner, nyligen beslutat om en nationell rekommendation kring att kraftigt minska hyrbemanningen inom hälso- och sjukvården.

- I samarbete med de tre norrlandslänen som ingår i Norra sjukvårdsregionen, Norrbotten, Västerbotten och Jämtland/Härjedalen, pågår ett arbete för att gemensamt minska vårt hyrberoende. Det krävs krafttag för att hämta in upparbetade underskott och samtidigt bromsa den ohållbara kostnadsutvecklingen. Vi behöver vara sparsamma - samtidigt som vi ska attrahera, rekrytera och behålla kompetent arbetskraft, säger Glenn Nordlund.

Hälso- och sjukvårdsnämnden får i uppdrag att återkomma till regionstyrelsen i februari med en redovisning för hur hyrbemanningen ska minskas och hur minskningstakten ska se ut för att snabbt bromsa in utvecklingen och sänka kostnaderna för hyrbemanningen under första halvåret 2024.

Dessutom beslutar styrelsen att:

  • Alla inköp över 50 000 kronor, med undantag för löpande sjukvårdsförnödenheter, ska prövas i ett särskilt inköpsråd bestående av ekonomidirektör, inköpschef och hälso- och sjukvårds controller.
  • Införa tydligare regler för hur inköpen ska gå till för att säkerställa att inköp sker via inköpsportal, fakturahanteringen ska kunna bli tydligare och styrning och uppföljning underlättas.
  • Skärpa restriktiviteten till ett stopp för inköp av förbrukningsinventarier samt ännu ej påbörjade konsultuppdrag som inte är verksamhetskritiska eller direkt kopplade till effektivare administration eller andra kostnadsminskande uppdrag.
  • Investeringar, även tidigare godkända investeringar, ska prövas innan avtal tecknas.

På regionstyrelsens möte den 8 februari kommer regiondirektör Åsa Bellander att återkomma med information över hur de beslutade åtgärderna mer konkret ska genomföras i verksamheterna.

Arbete för att minska kostnaderna pågår

Det pågående arbetet med att sänka kostnader för administration och bromsa den höga kostnadsutvecklingen inom hälso- och sjukvården förväntas ge viss effekt 2024. Men den stora effekten för regionens ekonomi beräknas främst komma 2025 och 2026. Det under förutsättning att den pågående omställningen och effektiviseringen genomförs enligt plan, som bygger på att kostnaderna totalt sänks med 650 miljoner kronor de kommande tre åren, varav 250 miljoner ska sparas genom en effektivare administration.


Tillbaka till toppen