Janusz Matusiak

Janusz ser till att hålla rent: ”Det blir aldrig enformigt”

2023-07-07 08:00

Janusz Matusiak känner varje vrå av sjukhusets mottagningar och avdelningar i Sollefteå. Som städare med pooltjänst är han van att hålla rent vart än det behövs.

Janusz trivs med sitt jobb. Han är utbildad svetsare, har jobbat i verkstad och som fönsterputsare, men det är på städenheten på sjukhuset i Sollefteå som han trivs bäst och har för avsikt att stanna. 

- Jag är väldigt social av mig, då är det här ett bra jobb. Om man pratar och är glad är de flesta väldigt trevliga, säger han. 

Pooltjänst 

De flesta av städarna ansvarar för ett särskilt område av sjukhuset, där de exempelvis rengör golv, toaletter, dammar, tömmer papperskorgar, samt fyller på papper och tvål.  

Någon gång om året utförs i regel storstädning, då i stort sett allt rengörs från golv till tak. Golven skuras med en tyngre maskin än den som användas vardagsmässigt. 

Tidigare hade även Janusz fasta uppgifter med städning i vissa utrymmen, men sedan han övergick till pooltjänst får han hoppa in överallt och är van att städa i hela sjukhuset.  

- Som poolare blir det aldrig enformigt. Förutom att jag städar på alla avdelningar och mottagningar hoppar jag även in i storstädet. Sjukhusets rullstolar och britsarna på akuten rengörs grundligt en gång i månaden, oftast av mig och min pooltjänstkollega. 

Yrkesbevis 

Genom en utbildning som anordnas av Servicebranschens Yrkesnämnd är Janusz Matusiak diplomerad städare. Utbildningen är fem dagar och avslutas med ett omfattande teoretiskt prov. Region Västernorrland strävar efter att alla som arbetar inom städverksamheten ska ha den typen av yrkesbevis. 

- På ett sjukhus måste det vara en ren miljö. Om inte städningen fungerar gör ingenting annat det heller, säger Janusz.

 

FAKTA OM STÄDVERKSAMHETEN

  • På sjukhuset i Sollefteå är det totalt sett 15 medarbetare arbetar med städning. Tolv personer utför den dagliga städningen, två arbetar med storstädning och en medarbetare sköter personalbostäder. 
  • Inom hela Region Västernorrland är drygt 100 städare anställda. Ytterligare runt 25 städare arbetar på entreprenad. 

Tillbaka till toppen