En persons händer, skriver på  tangentbordet till en dator.

Konkurrensverket ansöker om upphandlingsskadeavgift

2023-12-21 12:53

Konkurrensverket har den 20 december 2023 lämnat in en ansökan till Förvaltningsrätten i Härnösand om att Region Västernorrland ska betala 10 miljoner kronor i så kallad upphandlingsskadeavgift. Konkurrensverket har lämnat in samma ansökan gällande de övriga regioner som ingår i Sussa Samverkan.

Konkurrensverket menar att det tilläggsavtal som tecknats 2022 om ändringar i ett tidigare upphandlat kontrakt med Cambio Healthcare Systems om nytt vårdinformationsstöd borde ha föregåtts av en annonsering och att tilläggsavtalet därmed utgör en otillåten upphandling.

Regionerna har tidigare framfört till Konkurrensverket att man bedömer att man följt lagen om offentlig upphandling. Tilläggsavtalet avser i huvudsak att en mindre del – omkring fem procent – av vårdinformationsstödet levereras senare än planerat.

- De viktigaste punkterna vi fört fram i vårt tidigare svar handlar om den komplexitet som vårdstödsinförandet innebär tillsammans med de omständigheter som pandemin och kriget i Ukraina inneburit under tiden arbetet pågått. Nu inväntar vi att förvaltningsrätten begär ett yttrande från oss. I vårt yttrande kommer vi att redovisa vidare varför vi inte delar Konkurrensverkets bedömning, säger regiondirektör Åsa Bellander, regiondirektör.

Ansökningarna från Konkurrensverket om upphandlingsskadeavgift för de nio regionerna har lämnats till förvaltningsrätterna i Luleå, Växjö, Karlstad, Falun, Härnösand, Linköping, Göteborg och Umeå.

Bakgrund

Konkurrensverket öppnade i somras ett tillsynsärende med fokus på tre tilläggsavtal som regionerna tecknat 2020, 2021 och 2022 med leverantören Cambio Healthcare Systems. Konkurrensverket menar att det rör sig om otillåten direktupphandling. De nio regionerna som utgör Sussa Samverkan har tidigare svarat Konkurrensverket att man bedömer att lagen om offentlig upphandling har följts.


Tillbaka till toppen