En persons händer, skriver på  tangentbordet till en dator.

Konkurrensverket granskar upphandling av Cosmic

2023-11-08 16:03

Konkurrensverket har i en skrivelse meddelat de nio regionerna inom SUSSA-samarbetet att tre tilläggsavtal som regionerna tecknat inte skett på ett korrekt sätt. Senast den 24 november ska regionerna svara på kritiken.

Tillsammans med åtta andra regioner bedriver Region Västernorrland inom ramen för SUSSA Samverkan ett projekt kring ett nytt vårdinformationssystem (Cosmic) som kommer att ersätta flera av de system som finns i dag.

Det nya vårdinformationsstödet, som planeras att tas i drift i slutet av 2024, ska bidra till en säker, god och jämlik hälso- och sjukvård för invånarna. För medarbetarna i vården ska det bli mindre administration, lättare att planera och hitta information samt bättre stöd för att fatta beslut. 

Konkurrensverket öppnade i somras ett tillsynsärende med fokus på tre tilläggsavtal som regionerna tecknat 2020, 2021 och 2022 med leverantören Cambio Healthcare Systems.

Överväger sanktionsavgift

Konkurrensverket har nu meddelat respektive region att de överväger en begäran om upphandlingsskadeavgift eftersom myndigheten anser att tilläggsavtalen utgör en otillåten direktupphandling. Regionerna har fram till den 24 november 2023 på sig att svara Konkurrensverket.

– Ärendet är prioriterat och vi kommer i samråd med de övriga SUSSA-regionerna att motivera våra ställningstaganden till Konkurrensverket, säger regiondirektör Åsa Bellander.

Konkurrensverket skriver att man kommer att beakta synpunkter och relevanta omständigheter som Region Västernorrland och de övriga regionerna framför till myndigheten.


Tillbaka till toppen