En sjuksköterska håller i en patients hand

Kostnaden för hyrpersonal ökar

2023-09-25 09:30

Den totala kostnaden för inhyrd personal i Region Västernorrland uppgick till 335 miljoner kronor under årets första sex månader. Det är en ökning med cirka 140 miljoner jämfört med samma period i fjol.

Ökad konkurrens

En ny rapport från SKR, Sveriges kommuner och regioner, visar att kostnaden för inhyrd personal har ökat i 19 av 21 regioner under första halvåret 2023, jämfört med 2022. Totalt ökade hyrkostnaden inom hälso- och sjukvården med 28 procent, eller nästan en miljard kronor, samma period.

- Många regioner har ökat andelen hyrkostnader väsentligt sedan pandemin, vilket också innebär att konkurrensen om hyrpersonal har hårdnat och kostnaderna per timme ökat. Vi har också prioriterat en ökad tillgänglighet och fler öppna vårdplatser under sommaren vilket delvis har skett genom inhyrd personal, säger Anders Sylvan, t f hälso- och sjukvårdsdirektör.

Sjukhusvården står för den största kostnadsökningen men även i primärvården och psykiatrin ökade kostnaden. På landsbasis ökade den totala kostnaden för inhyrda sjuksköterskor med 43 procent och för inhyrda läkare med drygt 18 procent. Volymmässigt står läkare dock för den största andelen.

Fler vårdplatser och kortade köer

Anledningen till att Region Västernorrland har haft fler inhyrda medarbetare under första halvåret beror bland annat på en ökning av antal disponibla vårdplatser, fler utförda operationer och ökad tillgänglighet. Vilket har en positiv effekt ur ett verksamhets- och patientperspektiv.

Elina Backlund Arab, (S) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, understryker att kompetensförsörjningen är en av de viktigaste frågorna för Region Västernorrland att jobba med för att säkerställa förmågan att klara av regionens välfärdsuppdrag även i framtiden.

- Att säkra en långsiktig kompetensförsörjning genom att få fler medarbetare att vilja stanna kvar hos oss och bli fast anställda har högsta prioritet och därför har vi på politisk nivå tagit flera beslut om att tillföra extra resurser till arbetet. Genom att minska vårt hyrberoende och öka andelen anställd personal i hälso- och sjukvården kan vi succesivt stärka arbetsmiljön samtidigt som kontinuiteten, tryggheten och tillgängligheten för våra invånare förbättras, säger Elina Backlund Arab.

Behålla, rekrytera och utveckla

För att vända utvecklingen med andelen hyrpersonal har regionerna kommit överens om att intensifiera detta arbete. Bland annat beslutade regionfullmäktige i våras om en extra satsning på kompetensförsörjning med totalt 72 miljoner kronor över tre år. Där omkring 19, 5 miljoner årligen är öronmärkt till hälso- och sjukvården, där ibland:

  • Betald vidareutbildning för fler, samt interna språkutbildningar
  • Arbeta aktivt med utlandsrekryteringar och utbildningshälsocentral
  • Intensifiera arbetet med kompetensväxlingar och kompetensutveckling

Läs mer om det här: Region Västernorrland - 72 miljoner kronor extra till kompetensförsörjning (rvn.se)

Till bemanningstrenden: Kostnader för inhyrd personal i hälso- och sjukvården (skr.se)


Tillbaka till toppen