Nordiska kammarorkestern spelar musiikinstrument på en scen
Foto: Lia Jacobi

”Länet behöver en heltidsorkester” - Gemensam avsiktsförklaring från Region Västernorrland och Sundsvalls kommun

2024-01-04 09:01

Västernorrland ska växa med den gröna omställningen. Och ett attraktivt län behöver erbjuda ett starkt kulturutbud. Därför har Scenkonst Västernorrlands ägare och styrelse undertecknat en avsiktsförklaring om att Nordiska Kammarorkestern ska bli en heltidsorkester.

- Vi vill att fler ska få ta del av kultur och att kulturen får en större roll i det samhällsbygge vi nu gör när vi ska växa. Då behöver vi både bredd och spets. Det känns kul att vi nu krokar arm med Region Västernorrland för att det ska bli möjligt, säger Niklas Säwén (S), kommunstyrelsens ordförande i Sundsvall.

Kulturutbudet - en viktig faktor för länets attraktivitet

Samtalet om Nordiska Kammarorkesterns tjänstgöringsgrad har pågått mellan ägarna under en längre tid och i och med beslutet om industrietableringen i Torsboda och tillväxtplanerna för länet tog dialogen fart på allvar.

- Vi vet att kulturen är en viktig faktor för kommunernas och regionens attraktivitet. Därför gör nu Region Västernorrland en satsning med fem miljoner kronor extra till Scenkonst Västernorrland, för att öka länets attraktivitet i den gröna nyindustrialisering som sker här och nu i hela Västernorrland och i norra Sverige, säger Jonny Lundin (C) regionala utvecklingsnämndens ordförande.

Skapar möjlighet för fler samarbeten

Med en heltidsorkester kommer publiken erbjudas en större genrebredd, fler konserter och en högre närvaro i länet. Länets barn och unga kommer få en markant ökad tillgång till sin orkester och fler samarbeten med kulturskolor, folkhögskolor och högre utbildningar möjliggörs. Dessutom skapas 20 nya jobb till länet som med eventuella medflyttare bidrar till befolkningstillväxt och skatteintäkter. 

- Vi är mycket glada över att våra ägare gör dessa satsningar på vår verksamhet. Vi bidrar tydligt till Sundsvalls och länets attraktivitet. Med satsningarna kommer vi att kunna erbjuda mer och nå ännu fler. Dessutom är det nästintill omöjligt att på våra breddgrader driva en professionell orkester på deltid, säger Ewa Back, styrelseordförande för Scenkonst Västernorrland.

Så här formuleras avsiktsförklaringen:

”Vår gemensamma avsikt är att om möjligt från och med 2027 erbjuda musikerna i Nordiska Kammarorkestern heltidsanställning, och därigenom skapa ett större musikutbud som ger fler av våra medborgare tillgång till sin egen orkester. För att möjliggöra detta ska bolaget och ägarna aktivt samarbeta för en ökad finansiering av verksamheten med syftet att stegvis kunna trappa upp tjänstgöringsgraden. Slutlig prioritering är en fråga för bolagets styrelse utifrån gällande ägardirektiv.”

Ska arbeta för ökad statlig finansiering

Region Västernorrland fattade sitt beslut om att anta avsiktsförklaringen på Regionala nämndens decembermöte strax innan jul. Sundsvalls kommun klubbar det formella beslutet i kommunstyrelsen i februari. För 2024 avser Sundsvalls kommun att gå in med 500 000 kronor och nästkommande års belopp sätts i anslutning till budgetarbetet. Region Västernorrland ska tillsammans med Sundsvalls kommun och Scenkonst Västernorrland också arbeta för en ökad statlig finansiering för att uppnå avsiktsförklaringen.

Kontaktpersoner:

Jonny Lundin, regionala utvecklingsnämndens ordförande Region Västernorrland (C)
Telefon: 076-639 07 71

Niklas Säwén, kommunstyrelsens ordförande Sundsvalls kommun (S)
Telefon: 072-085 74 33

Ewa Back, styrelseordförande Scenkonst Västernorrland
Telefon: 070-646 01 35

Mikael Flodström, vd Scenkonst Västernorrland
Telefon: 070-225 72 00

Scenkonst Västernorrland

Scenkonst Västernorrland AB är ett aktiebolag som ägs och finansieras av Region Västernorrland och Sundsvalls kommun. Scenkonst Västernorrland finansieras även genom statligt stöd från Kulturrådet.

Scenkonst Västernorrland har som uppdrag att utforska och utveckla verksamhet inom dans, film, musik och teater. Verksamheten bedrivs under varumärkena Film Västernorrland, Musik Västernorrland, Nordiska Kammarorkestern, Norrdans och Teater Västernorrland. 

Scenkonst Västernorrland (scenkonstvasternorrland.se)


Tillbaka till toppen