Eric Arelöf, enhetschef mammografin i Västernorrland har tagit initiativ till en vidareutbildning för mammografisköterskor.
Eric Arelöf, enhetschef vid mammografienheten tillsammans med röntgensjuksköterskorna Anette Magnusson, Catarina Machner och Sara Danielsson.

Mammografin rustar sig för framtiden

2023-11-21 08:00

Nu är det klart med en helt ny vidareutbildning i bröstcancerdiagnostik för personer som jobbar med mammografi. Utbildningen ska stärka kompetensen inom området samt utveckla metoder för att nå kvinnor som inte kommer på sina undersökningar.

Eric Arelöf är processledare för mammografi i norra sjukvårdsregionen samt enhetschef på Mammograficentrum i Region Västernorrland och den som tagit initiativ till utbildningen.

- Vården blir mer och mer avancerad och det kommer hela tiden nya metoder. I framtiden ser nog bröstcancerscreeningen helt annorlunda ut. Det finns därför ett stort behov av vidareutbildning för den personal som jobbar med mammografi, säger han.

Utbildningen riktar sig till sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor som vill arbeta med bröstcancerdiagnostik eller som vill fördjupa sina kunskaper inom området. Under utbildningen kommer deltagarna att få fördjupade kunskaper i bröstcancerns olika stadier och anatomi och hur de kan ta ännu bättre bilder.

Jämlik hälsa

Utbildningen kommer också att fördjupa sig i kvinnors upplevelser av mammografi och ta upp bemötande och kulturella aspekter i synen på screening och cancer. Syftet är att öka förståelsen för och hitta sätt att hantera och nå grupper som av olika anledningar väljer att inte gå på sina mammografiundersökningar.

- Vi har idag särskilt svårt att nå vissa grupper i samhället, exempelvis utlandsfödda kvinnor. Genom att lära oss mer om deras upplevelser kan vi justera vårt erbjudande, säger Eric Arelöf.

Kan jobba samtidigt

Utbildningen är en uppdragsutbildning via Lunds universitet och omfattar 14 veckors heltidsstudier och ger 21 högskolepoäng. Teori varvas med praktik och den teoretiska delen är helt digital.

Kursdeltagare som redan jobbar inom mammografin kan under praktikveckorna jobba som vanligt på sin enhet. Under teoriveckorna kommer studenterna att via en digital läroplattform kunna ta del av inspelade föreläsningar och instuderingsmaterial när det passar dem.

RCC Norr sponsrar

Tolv studenter får plats på varje utbildningsomgång och kursen kommer att ges vid tre tillfällen under 2024 varav den första startar vecka fem. Regionalt cancercentrum norr (RCC Norr) går in och betalar för fyra platser i den första omgången – en för varje region i norr. Övriga platser betalas av regionerna.


Tillbaka till toppen