Ambulanssjuksköterska Nicklas Boija tittar på en skärm i ambulansenn

Många och olika uppdrag för ambulansen: ”Vi är trygghet i svåra lägen”

2023-07-11 06:00

Region Västernorrlands ambulanssjuksköterskor utförde 36 021 ambulansuppdrag i fjol. Varje dag året runt är omkring 20 ambulanser i länet redo att komma med akut hjälp. En av de som far på utryckningar är Nicklas Boija.

Nicklas Boija har jobbat på ambulansen i Sundsvall i tre år.

– Jag jobbar med det här för att det är det närmsta man kan komma att vara en superhjälte, säger Nicklas glatt. Vi är en trygghet för människor i situationer de inte kan reda ut själva och jag älskar verkligen mitt jobb. Det är självförverkligande för mig samtidigt som det gynnar samhället – en oslagbar kombination, tycker jag!

Olika typer av uppdrag

Variationen i arbetet passar Nicklas.

– De flesta känner ju till att vi far till olyckor där människor skadat sig och till svåra sjukdomsfall. Vi kör också patienter mellan sjukhus, exempelvis när någon behöver högre specialiserad vård på ett universitetssjukhus. Ibland skjutsar vi bäbisar som ligger i kuvös till och från Midlanda tillsammans med medarbetare från ambulansflyget, berättar Nicklas. En hel del uppdrag är bedömningsärenden. Vi avgör om personen behöver sjukhusvård eller vård på någon annan nivå. Ibland räcker det att vi hjälper personen på plats. Många mår psykiskt dåligt och där kan vi också vara en trygghet.

Klar specialist

Nicklas har just blivit specialiserad ambulanssjuksköterska efter att ha studerat på Luleå universitet i ett år. Han har pluggat 100 procent och arbetat 50 procent med full lön.  

– Det har varit tufft men roligt. Att jag arbetat under studietiden har fört med sig att jag direkt kunnat praktisera nya teoretiska kunskaper, vilket varit värdefullt. Att få vidareutbilda sig på arbetstid är en riktigt bra förmån men det är skönt att vara klar nu!

Tidigare har Nicklas arbetat länge inom psykiatrin och såg det först som ett stort steg att ta att byta riktning och gå till ambulansen.

– Med vilja och tack vare en bra struktur hos ambulansen för att skola in och vidareutveckla nya medarbetare har det gått bra. Jag har också nytta av mina år inom psykiatrin eftersom vi ambulanssjuksköterskor möter människor i utsatta situationer. 

Dygnet runt – året runt

Nicklas vill lyfta fram sin arbetsgrupp som han menar alltid strävar efter att bli bättre och som stöttar varandra vid jobbiga händelser.

– Jag har fantastiskt ambitiösa jobbarkompisar. Folk är hela tiden sugna på att lära sig mer och det är härligt att vara i den miljön. Ibland är det här yrket mycket påfrestande med dramatiska händelser och då ser vi till att ta hand om varandra.

För ambulansverksamheten betyder sommaren inte mindre jobb. Människor skadar sig och blir sjuka alla årets dagar.

– Att jobba på ambulansen på sommaren, det är det bästa jag kan tänka mig näst efter semester. Det är skönt att köra bil ljusa sommarnätter!


Tillbaka till toppen