Profilbild Maria Strandberg

Maria Strandberg blir ny hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västernorrland

2024-01-23 11:00

Läkaren Maria Strandberg tillträder den 1 april som ny hälso- och sjukvårdsdirektör i Västernorrland och tillika biträdande regiondirektör.

I dag jobbar hon som verksamhetschef vid Karolinska Universitetssjukhuset, men har tidigare arbetat drygt 30 år inom Region Västernorrland både som läkare och chef.

- Jag ser fram emot att återvända hem till Region Västernorrland där jag alltid känt en stor stolthet över att jobba. Jag är väl medveten om de utmaningar kring kompetensförsörjning och ekonomi som hälso- och sjukvården i Västernorrland delar med landets övriga regioner. Jag ser dock stora möjligheter att tillsammans med alla duktiga medarbetare fortsätta utvecklingen mot en jämlik, nära och resurseffektiv vård för alla invånare i länet, säger Maria Strandberg.

Elina Backlund Arab (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, är mycket glad över rekryteringen av Maria Strandberg som ny hälso- och sjukvårdsdirektör. En process som pågått sedan förra sommaren då Magnus Johansson efter kort tid lämnade sin tjänst.

Har imponerat med sitt engagemang

- Maria har imponerat med sitt genuina engagemang för hälso- och sjukvården i länet och med sitt strategiska driv för att främja samarbetet mot ett Västernorrland. Det känns tryggt med det ledarskapet i den väldigt tuffa situationen som hälso- och sjukvården befinner sig i, säger Elina Backlund Arab.

Även regiondirektör Åsa Bellander uttrycker glädje över att rekryteringen nu är klar. Att uppdraget tas över av en person som bor i länet och med en bred kunskap om hälso- och sjukvården i Västernorrland ser hon som ett extra plus.

- Jag är mycket nöjd över att vi nu får en hälso- och sjukvårdsdirektör som långsiktigt vill utvecklas med oss och tillsammans med sina medarbetare fortsätta driva det nödvändiga utvecklingsarbetet av hälso- och sjukvården, säger Åsa Bellander.

Brinner extra för den nära vården

Maria Strandberg framhåller att hon brinner lite extra kring arbetet med nära vård, produktionsplanering och standardisering av metoder och arbetssätt.

- Det dock viktigt att komma ihåg att en chef aldrig ensam kan skapa en framgångsrik verksamhet. Mitt uppdrag är att peka ut en tydlig riktning och skapa förutsättningar för andra att kunna göra ett bra arbete. Det är medarbetarna inom vården som tillsammans med sina chefer utvecklar verksamheten, säger Maria Strandberg.

Chefsförordnandet är enligt regionens rutin till att börja med på fyra år. Månadslönen för Maria Strandberg blir 137 500 kronor. Fram till dess att hon tillträder den 1 april kommer Anders Sylvan att fortsätta som t f hälso- och sjukvårdsdirektör.

Mer om Maria Strandberg

Bor: Sundsvall

Ålder: 57 år

Nuvarande arbete: Verksamhetschef medicinska enheten hematologi, Karolinska Universitetssjukhuset.

Tidigare anställningar: Region Västernorrland mellan åren 1989 och 2022 där hon jobbat som bland annat överläkare, studierektor och verksamhetschef för kardiologi och klinisk fysiolog vid Sundsvalls sjukhus samt länsverksamhetschef för Medicin.

 


Tillbaka till toppen