Mika Macauley

Mika ser till att patienterna är mätta: "Jag älskar att stå vid grytorna"

2023-07-28 08:00

Alla behöver näring för att bli friska. På sjukhuset i Sollefteå är det Mika Macauley och hennes kollegor som ser till att patienterna får mat i magen. Varje dag lagar de 550 portioner.

När köksmästaren har semester är det Mika Macauley som basar över kockar och köksbiträden i det stora produktionsköket på sjukhuset i Sollefteå. I vanliga fall är hon kock. 

- Jag tror inte att så många tänker på verksamheten i produktionsköket, men vid de tillfällen något inte fungerar som det ska märks det hur viktiga vi är, säger hon med ett leende. 

Blodbröd och fläsk

Totalt består personalen på köksgolvet av tolv personer. Förutom till sjukhuset lagar de mat till två mottagningskök och till Skärvstagården, ett särskilt boende för äldre som ligger bredvid sjukhuset. Sjukhuset säljer dessutom matlådor till hemtjänsten i kommunen.  

- Vi har fått önskemål om mer husmanskost från Skärvstagården, så vi har till exempel lagt blodbröd med vitsås och stekt fläsk på menyn. Vi planerar även att börja laga mer efter säsong och använda råvaror som är mogna för tillfället, säger Mika Macauley. 

Själv tycker hon bäst om att göra grytor. 

- När jag står vid grytorna känns det att vi lagar maten själva från grunden. 

Välstrukturerat arbete 

Mika Macauley trivs med sitt jobb och saknar inte pulsen i exempelvis ett restaurangkök. 

- Jag har jobbat i restaurangkök och förskolekök, men tycker bäst om det här jobbet. I ett storkök följer vi en organiserad plan. Vi har ett strukturerat arbete med återkommande flöde. 

Arbetstiderna är dagtid, inklusive var tredje helg. 

- Det känns även tryggt att vara på ett jobb där man trivs med dem man jobbar med. Här på vår arbetsplats är det verkligen så. För mig har det varit viktigt eftersom jag är inflyttad i Sollefteå och inte känner så många här sedan tidigare, säger Mika Macauley. 


Tillbaka till toppen