Medarbetare vid SPOT Sollefteå Kramfors

Mobila team gav nöjdare patienter – och sparar miljoner

2023-12-20 12:24

2017 stängdes 10 slutenvårdsplatser inom psykiatrin vid sjukhuset i Sollefteå och ersattes av ett stort mobilt omvårdnadsteam. Förändringen tvingades fram av stora bemanningssvårigheter men har lett till bättre arbetsmiljö, nöjdare patienter och sparar dessutom flera miljoner varje år.

Utifrån det rådande personalläget innan 2017 hade psykiatrin i Sollefteå svårigheter att hålla sina tio vårdplatser öppna. Enheten vid den psykiatriska allvårdsavdelningen i Sollefteå kom fram till att avveckla sina slutenvårdsplatser och ersätta vården med ett mobilt specialpsykiatriskt omvårdnadsteam, SPOT, som i stället skulle göra hembesök.

- Det var ett väldigt svårt beslut, men det var nödvändigt. Det var inte en hållbar situation varken för personal eller patienter, säger Marie-Louise Karlsson, enhetschef vid psykiatrin vid sjukhuset i Sollefteå.

Innan förändringen behövdes 21 personer, varav åtta sjuksköterskor, för att hålla de tio vårdplatserna öppna. Enheten hade dock endast fyra och en halv bemannade sjukskötersketjänster och behövde därför fylla på med stafetter. Dock hade de även svårt att rekrytera stafettpersonal.

- Det blev väldigt sårbart och risk för akutstängning, säger Marie-Louise Karlsson.

Upp till nio gånger fler patienter

Idag jobbar 17 personer på SPOT i Sollefteå Kramfors varav fyra sjuksköterskor och resten skötare med behandlingsassistentexpertis samt två specialistundersköterskor. Medarbetarundersökningen visar att medarbetarna trivs på jobbet och vill arbeta kvar.

Medarbetare vid SPOT Sollefteå Kramfors

 

I stället för tio vårdplatser kan personalen på SPOT idag ha mellan 50 och 90 pågående patientkontakter samtidigt. Patientenkäterna visar att patienter och deras närstående upplever en ökad trygghet, kontinuitet och delaktighet i sin vård jämfört med tidigare.

- Det här är en stor vinst för våra patienter. Vi hjälper fler patienter, vi hjälper dem mer än någonsin tidigare och de är nöjda med den nya vårdformen. På personalfronten har vi inte längre några bemanningsproblem. Vi har mindre sjukskrivningen och mer utbildningar, säger Marie-Louise Karlsson, enhetschef.

Minskade kostnader

De tio vårdplatserna i Sollefteå innebar kostnader för personal som jobbade dygnet runt samt kostnader för förråd, labprover, mat och omvårdnad. I och med förändringen försvann alla de kostnaderna.

Kostnaden för SPOT Sollefteå-Kramfors kommer i år att landa på mellan 13 -13,5 miljoner kronor. Som jämförelse har den psykiatriska slutenvårdsavdelningen med tio platser vid sjukhuset i Sundsvall en budget på 24 miljoner per år.

- Tanken var inte besparingar men förändringen har inneburit en enorm ekonomisk vinst för arbetsgivaren. Det är cirka 10 miljoner kronor varje år som vi sparar på den här förändringen, säger Marie-Louise Karlsson.

Marie-Louise Karlsson, enhetschef vid SPOT Sollefteå Kramfors tillsammans med medarbetare vid mobila teamet.

 

Bakgrund

Den nya vårdformen SPOT arbetades fram tillsammans med personalen. De mobila teamen utformades utifrån medborgarens behov för att ge en mer nära och personcentrerad vård där vården planeras med individens behov och förutsättningar i centrum.

Sollefteå/Kramfors var först ut med SPOT i länet när de startade i september 2017. I februari 2021 följde Örnsköldsvik efter och sedan årsskiftet 2023 drivs även en SPOT-avdelning i Sundsvall.


Tillbaka till toppen