Bildcollage med illustration med landskap och texten Ett Västernorrland samt en bild av en ordförandeklubba

Noterat från regionala utvecklingsnämnden

2024-01-05 14:09

Vid regionala utvecklingsnämndens sista sammanträde för 2023, 14 december, avhandlades många ärenden. Bland annat fastslog nämnden budget och verksamhetsplan för förvaltningen regional utveckling 2024.

Inom folkbildnings- och kulturområdet finns ekonomiska utmaningar som hänger samman med låg uppräkning av statsbidrag. Ytterligare kostnader kring kollektivtrafiken är att vänta. Kursutbudet för Region Västernorrlands folkhögskolor fastställdes för 2024–2025. Genom kursverksamheten ska folkhögskolorna bidra till;

  • kompetensutveckling
  • att utjämna utbildningsklyftor
  • ett livslångt lärande
  • delaktighet i samhällsutvecklingen
  • ett brett kulturutbud

En redovisning av den externa revisionen av Region Västernorrlands miljöledningssystem godkändes också av nämnden. Ansvaret för hållbarhetsarbetet inom Region Västernorrland ligger i nämnden. Sedan 2018 är hela organisationen miljöcertifierad enligt ISO 14001.

Här följer ett axplock av några övriga ärenden som behandlades:

Ansökan om företagsstöd

High Coast Distillery AB

Nämnden beslutade att bevilja High Coast Distillery AB 525 000 kronor i regionalt företagsstöd. High Coast Distillery AB i Bjärtrå tillverkar och säljer whisky, både i Sverige och utomlands. Företaget är också ett besöksmål där det går att få guidade visningar i destilleriet, besöka besökscentret samt restaurangen. Gäster kan även bo i Glampingområdet eller på husbilsparkeringen. Investeringen består av ytterligare ett servicehus med toaletter och duschar. Satsningen leder till ökad omsättning och sysselsättning i företaget.

MACHTECH AB

Företaget MACHTECH AB beviljades 2 024 339 kronor i regionalt företagsstöd.  Företaget, som finns i Örnsköldsvik, ingår i en koncern med ett finskt bolag och är ett tillverkningsföretag, en legoverkstad inom plåtberedning, svetsning, maskinbearbetning samt montering. Investeringen består av, bland annat, två bearbetningsmaskiner, en robotcell samt fundament för golvförstärkning. Företaget kommer att kunna tillverka nya komponenter samt öka volymerna på tillverkningen.

Förstärkning av påverkansinsatser för att möta den gröna nyindustrialiseringen

Regionala utvecklingsnämnden beslutade att 1 miljon kronor kan disponeras av förvaltningen Regional utveckling för aktiviteter under år 2024 som gynnar Region Västernorrlands externa påverkansarbete i att möta den gröna nyindustrialiseringen i Västernorrland

Finansiering av påverkansinsatser behövs under 2024 för aktiviteter så som Järnvägsforum, Europaforum Norra Sverige och Almedalen samt finansiering av medlemsavgift för deltagande i nätverket Conference of Peripheral Maritime Regions of Europe (CPMR). De stora investeringar som nu sker i Västernorrland medför omfattande krav på samordning av insatser och fordrar ett aktivt påverkansarbete för att säkerställa kapaciteten i att möta samhällsomvandlingen.

Utveckling av ett länsgemensamt resurscentrum mot våld i Västernorrland

Nämnden beslutade att ställa sig bakom inriktningen att vara part och medfinansiär i ett länsgemensamt resurscentrum mot våld i Västernorrland. I beslutet ingår att uppdra åt förvaltningen att ta fram ett förslag till långsiktigt samverkansavtal med övriga parter. Förslaget är att verksamheten huvudsakligen drivs med finansiering från länets kommuner.

Resurscentrum mot våld i Västernorrland kan bidra till att ge yrkesverksamma en ökad trygghet i arbetets utförande genom att skapa förutsättningar för samverkan såväl som att tillhandahålla omvärldsbevakning inom området hedersrelaterat våld och förtryck.

Avsiktsförklaring gällande Nordiska kammarorkestern

Under Scenkonst Västernorrland AB ägarforum i november 2023 enades ägarna Region Västernorrland och Sundsvalls kommun om att anta en gemensam avsiktsförklaring gällande Nordiska kammarorkestern och framtida tjänstegrad för orkesterns anställda musiker. Scenkonst Västernorrland AB har i dialog med sina ägare Region Västernorrland och Sundsvalls Kommun framfört att orkesterns deltidsanställningar gör det svårt att rekrytera musiker.

Region Västernorrland har föreslagit en tillfällig förstärkning av Scenkonst Västernorrland med fem miljoner kronor fram till 2026, också som en möjliggörande faktor för verksamhetsutveckling. De ekonomiska följderna av avsiktsförklaringen är ännu inte fullt utredda och behöver ytterligare genomlysning.

Samtliga protokoll från regionala utvecklingsnämndens sammanträden publiceras efter justering på här på Region Västernorrlands externwebb:

Regionala utvecklingsnämnden


Tillbaka till toppen