Ordförandeklubba

Noterat från regionstyrelsen 10 april

2024-04-10 15:56

Regiondirektören får förnyat förtroende, avsägelse av en bostadsrätt och riktlinje för regionens träningslokaler var några punkter på agendan när regionstyrelsen sammanträdde under onsdagen.

Regiondirektören får förnyat förtroende

Åsa Bellander får förnyat förtroende av regionstyrelsen om villkor för uppdraget som regiondirektör inom Region Västernorrland. Avtalet löper över fyra år och omfattar tiden 2024-10-12 till 2028-10-11.

Regionstyrelsens ordförande ska senast sju månader före uppdragstidens slut aktualisera en eventuell förlängning av uppdraget som regiondirektör.

Riktlinje för regionens träningsanläggningar

Regionstyrelsen beslutar att fastställa ”Riktlinje för nyttjande av regionens träningsanläggningar ur ett medarbetarperspektiv” och att riktlinjen börjar gälla 1 juli 2024.

För att stärka medarbetarnas förutsättningar till god hälsa erbjuder regionen alla ordinarie anställda att gratis nyttja regionens träningsanläggningar. Medarbetare tillåts på eget initiativ och med egen planering bedriva gruppass för andra ordinarie anställda vid träningsanläggningarna. Riktlinjen omfattar alla tillsvidareanställda, vikarier och projektanställda och avser träningsanläggningarna i Sundsvall, Härnösand, Sollefteå och Örnsköldsvik.

Avsägelse av bostadsrätt i Härnösand

Regionstyrelsen beslutar att avsäga sig bostadsrätten på Pumpbacksgatan 13 i Härnösand och att ge regiondirektören i uppdrag genomföra avsägelsen. Samt att förklara paragrafen omedelbart justerad.

Region Västernorrland har under de senaste åren förtätat sitt huvudkontor i Härnösand, Regionens hus, för att samla personalen i egna lokaler och därmed spara pengar. Under vintern har personal flyttat från Närvården, där man hyrt kontor av en extern fastighetsägare, samt flyttat från Pumpsbackasgatan som är en köpt bostadsrätt. Regionfastigheter fick i uppdrag att sälja bostadsrätten, som nu har legat ut till försäljning under en längre tid. Det inte inkommit några bud på lägenheten det senaste året och med en driftkostnad på 50 000 kronor i månaden vill regionen nu återlämna lokalen till föreningen med tanke på den ansträngda ekonomiska situationen.

Åtgärder kopplat till oegentlighetsrisker

Regionstyrelsen beslutar att avge ”Svar på revisionsrapport Skydd mot oegentligheter”, samt att ge regiondirektören i uppdrag att senast i november 2024 redovisa pågående utvecklingsåtgärder med koppling till oegentlighetsrisker.

Revisorernas granskning berör ett högaktuellt område med ett löpande behov av anpassning och utveckling. Det är en central målsättning att motverka korruption, trolöshet mot huvudman, bedrägeri, jäv och andra oönskade beteenden som kan hänföras till begreppet oegentligheter. Bedömningen är att det finns utvecklingspotential, men att åtgärder i huvudsak bör utgå från den ordning som finns etablerad. I yttrandet framhålls att riktlinjen för intern styrning och kontroll genomgår en översyn med avsikten att införa justeringar. Förtydligande av begreppet oegentligheter i riktlinjen ingår i detta arbete.

Protokoll

När protokollet är justerat publiceras det på rvn.se. Nästa ordinarie regionstyrelsemöte hålls 22 maj.

 

 

 


Tillbaka till toppen