Ordförandeklubba i trä ligger på ett bord

Noterat från regionstyrelsen 18 oktober

2023-10-19 08:32

Genomgång av delårsrapporter, motioner och information gällande arbetet med en effektivare administration var några punkter på agendan när regionstyrelsen sammanträdde under onsdagen.

Rapport om ekonomi

Delårsrapporten 2023 för Region Västernorrland visar, liksom för landets övriga regioner, på en ekonomisk situation som inte är långsiktigt hållbar. Det ekonomiska resultatet avviker negativt mot budget för både delåret och det beräknade helårsutfallet, såväl inklusive som exklusive orealiserade kursvinster. Orsaken till den negativa utvecklingen är såväl högre kostnader för inhyrd personal, högre inflation och därmed högre pensions -och övriga verksamhetskostnader som ej realiserade effektiviseringsåtgärder inom hälso- och sjukvården.

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, presenterade under tisdagen höstens ekonomirapport, om det samlade ekonomiska läget i landets kommuner och regioner. Analysen visar att inflationens effekter fortsätter att urholka ekonomin. Allra tuffast är det för regionerna, med ett prognostiserat utfall på totalt minus 15 miljarder för 2023 och minus 24 miljarder 2024.

Läs ekonomirapporten här: Ekonomirapporten | SKR

Risk och sårbarhetsanalys 2023

Regionstyrelsen beslutar att fastställa Risk och Sårbarhetsrapporterna 2023 enligt beslutsunderlag. Enligt lag ska regionens åtgärder, inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap, analyseras och en plan ska fastställas för varje ny mandatperiod.

Målet är att öka medvetenheten hos beslutsfattare och verksamhetsansvariga, samt skapa underlag för planering genom att minska risker.

Förslag om oförändrad skatt

Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att fastställa utdebiteringen 2024 till 11,29 kronor per skattekrona, vilket är den samma som idag. Budgeten fastställs av fullmäktige före november månads utgång.

Effektivare administration

Regionstyrelsen har tidigare beslutat att sänka administrativa kostnader med 250 miljoner kronor fram till utgången av 2026. Idag tog styrelsen ett beslut om att godkänna planen för den ekonomiska hemtagningstakten och fördelning av de omställningsmedel som behövs för att klara uppdraget. Dessa medel uppgår till totalt 70 miljoner kronor under perioden 2024 till 2026.

15 miljoner kronor extra

Regionala utvecklingsnämnden äskar om en extra ramökning om 15 miljoner kronor inför 2024–2026 för att stärka Västernorrlands attraktivitet och skapa kapacitet i den gröna nyindustrialiseringen.

Regionstyrelsen beslutar att regionala utvecklingsnämndens äskande om 15 miljoner kronor extra hanteras inom ramen för framtagandet av förslag till regionplan 2024–2026 och budget, vilka regionstyrelsen lämnar till regionfullmäktige att besluta om.

Under förutsättning att nämnden erhåller begärda medel planeras följande fördelning:

  • Stiftelsen Länsmuseet Västernorrland, 5 miljoner kronor
  • Scenkonst Västernorrland, 5 miljoner kronor
  • Medel för nämndens egna särskilda beslut, 5 miljoner kronor

Förvaltningens bedömning är att politiska omprioriteringar kan komma att krävas för att klara satsningen inom budgetramarna 2024–2026.

Protokoll

Detta är endast ett urval av mötets innehåll. När protokollet är justerat publiceras det på rvn.se. Nästa regionstyrelsemöte hålls 9 november.


Tillbaka till toppen