En ordförandeklubba i trä ligger på ett bord

Noterat från regionstyrelsen 20 december

2023-12-21 08:05

Resultat av medarbetarundersökningen och samverkan i norr gällande hyrpersonal var ett par av punkterna när regionstyrelsen sammanträdde under onsdagen.

Positiv utveckling i medarbetarundersökningen

Varje år genomförs en medarbetarundersökning inom Region Västernorrland. Enkäterna utgår från att mäta medarbetares upplevelser av sin arbetssituation. Årets övergripande resultat för HME, hållbart medarbetarengagemang, för hela regionen har ökat från 77 till 78 index. Resultatet redovisas genom index mellan 1 - 100, högre resultat visar på högre nöjdhet, och där resultat över 70 anses som bra resultat.

Medarbetarundersökningen innehåller HME, hållbart medarbetarengagemang, HSE, hållbart säkerhetsengagemang samt frågor om utsatthet (kränkningar, diskriminering samt våld och hot). HME och HSE är enkäter framtagna av SKR, Sveriges kommuner och regioner och består av 9 respektive 11 frågeställningar som medarbetarna svarar på. HME har regionen genomfört sedan 2015. I år var svarsfrekvensen på regionövergripande nivå 78 procent, vilket är en något lägre nivå än föregående år när den låg på 81 procent.

Kompletterande beslut kring samverkan i norr

Regionstyrelsen beslutar att Region Västernorrland ska samverka med regionerna inom Norra sjukvårdsregionen för att minska användningen av hyrbemanning. Alla regioner inom norra sjukvårdsregionen är eniga om att arbeta tillsammans för att minska beroendet av hyrbemanning och att i det arbetet ta fram gemensamma riktlinjer och principer för genomförandet.

Rekommendationer för att minska användningen av hyrbemanning i regionens verksamheter som beslutats av SKRs styrelse under hösten slogs även fast i regionstyrelsen 9 november 2023. Det ställningstagandet kompletteras nu med ett beslut om en tydlig viljeinriktning att tillsammans med regionerna i Norra sjukvårdsregionen genomföra ett arbete med minskad hyrbemanning.

Ny lag om viktigt meddelande till allmänheten

Regionstyrelsen beslutar att ge regiondirektör, smittskyddsläkaren och TIB befogenhet att begära sändning av ett VMA i enlighet med förordningen (2023:579) om viktigt meddelande till allmänheten genom att fastställa delegationsordning för regionstyrelsen enligt bilagt förslag.

Vid årsskiftet 2023/2024 införs en ny lag som reglerar systemet Viktigt meddelande till allmänheten (VMA). Den nya lagen tydliggör hur systemet ska fungera och reglerar ansvarsförhållandena mellan systemets olika aktörer. Förändringen leder till att regioner behöver bestämma vem eller vilka inom organisationen som ska ha behörighet att skyndsamt besluta om att begära sändning av ett VMA.

Regionförvaltningens verksamhetsplan

Regionstyrelsen beslutar att anta regionledningsförvaltningens verksamhetsplan 2024–2026 enligt förslag, och besluta om fastställande inför 2024.

Regionledningsförvaltningen kommer arbeta inom flera områden 2024 kopplat till effektiv administration. Strukturer för delaktighet, kommunikation och uppföljning i relation till omställningsarbetet behöver säkerställas och samordnas. Fortsatt arbete med digitalisering är ytterligare en komponent i omställningsarbetet.

Kompetensförsörjningsarbetet kommer kommande år vara av stor vikt. En strategi med tillhörande kommunikationsmaterial kommer att tas fram. Samverkan inom organisationen för att utarbeta tydliga och effektiva strukturer kommer ske.

Ledamotsinitiativ: Slopa HVO100

Mats Hellhoff (SD) har inkommit med ett ledamotsinitiativ om att slopa HVO100. Region Västernorrland använder en hel del HVO100 till sina fordon. Sverigedemokraterna föreslår att utreda möjligheterna för en övergång till mer ekonomiskt hållbara drivmedelsalternativ.

Regionstyrelsen beslutar att bereda ärendet.

Protokoll

Detta är endast ett urval av mötets innehåll. När protokollet är justerat publiceras det på rvn.se. Nästa regionstyrelsemöte hålls 8 februari.


Tillbaka till toppen