Ordförandeklubba med text Västernorrland

Noterat från regionstyrelsen 31 augusti

2023-08-31 16:13

Åtgärder för bättre kontroll på ekonomin och fortsatt gratis covidvaccin var ett par av de punkter som togs upp på regionstyrelsens första höstmöte.

Kontroll på kostnader

Med anledning av ett ansträngt ekonomiskt läge för Region Västernorrland beslutade regionstyrelsen om ett flertal åtgärder för att bromsa kostnadsutvecklingen. Bland annat får regiondirektören i uppdrag att se till att särskild anställningsprövning införs för tjänster med administrativa arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvården och Regional utveckling. Det blir också ännu större restriktivitet vad gäller exempelvis resor, representation, konferenser och konsulttjänster. Följsamhet vad gäller de avtal om inköp som finns ska förbättras. Regiondirektören får också i uppdrag att se till att befintliga policy och riktlinjer för resor i tjänsten och fordon bättre följs. Nödvändighet och digitala alternativ ska alltid prövas när en chef beviljar en resa.

Gammal utrustning kan skänkas bort

Utrangerad medicinteknisk utrustning ska hanteras på för Region Västernorrland mest hållbart sätt. Det kan vara återanvändning inom regionen, inbyte, försäljning eller bistånd och i sista hand materialåtervinning eller destruktion.

Medicintekniska verksamheten ansvarar för drift och underhåll av medicinteknisk utrustning inom regionen. Den tekniska utvecklingen och den medicinska kompetensen utvecklas snabbt vilket medför ett regelbundet utbyte av utrustning. Regionstyrelsen beslutar att Medicinsk Teknik har rätt att skänka utrustning via biståndsorganisationen Human Bridge om den inte kan återanvändas inom Region Västernorrland, användas vid inbyte eller säljas. Det kan röra exempelvis kuvöser, vätskevärmare, övervakningsmonitorer och mikroskop.

Region Västernorrland har även tidigare skänkt exempelvis gamla sjukhussängar via Human Bridge.

Ja till Bussgods i Norr från regionstyrelsen

Bussgods i Norr AB, som ägs av Länstrafiken i Norrbotten AB och Länstrafiken i Västerbotten AB, har erbjudit kommunalförbundet Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrlands län att förvärva en tredjedel av bolagets aktier. Alla förbundets medlemmars godkännande krävs, så länets sju kommuner och Region Västernorrland behöver säga ja för att affären ska kunna genomföras. Värdet avgörs vid själva köptillfället och summan kan därför komma att ändras i jämförelse med värdet den 1 januari 2023 som var 1 229 000 kronor.

Regionstyrelsen beslutar föreslå att regionfullmäktige godkänner att kommunalförbundet Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrlands län förvärvar en tredjedel av aktierna och skjuter till ett aktieägartillskott på 1 500 000 kronor. Regionstyrelsen föreslår också att regionfullmäktige godkänner att kommunalförbundet Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrlands län tecknar ett borgensåtagande om 1 500 000 kronor för checkkredit till Bussgods i Norr AB samt godkänner att Bussgods i Västernorrland AB läggs ned.

Enligt en kartläggning från 2021 har Västernorrlands invånare överlag god tillgänglighet till paketombud men ungefär 1 400 personer hade bättre tillgänglighet till Bussgods än till andra operatörers paketombud. Det gällde i huvudsak områden bland annat kring Flärke, Nyliden, Skorped, Undrom och Överturingen.

Förändringar i utbud ej alltid för fullmäktige

Enligt kommunallagen ska fullmäktige besluta i ärenden av principiell beskaffenhet eller av större vikt. Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige ska upphäva sitt tidigare beslut från 2013 om att utbudsförändringar i vården alltid ska vara en fråga för fullmäktige. Regionstyrelsen föreslår i stället att hälso- och sjukvårdsnämnden gör en bedömning i varje enskilt fall om de kan fatta ett beslut kring en utbudsförändring eller om fullmäktige bör göra det. Det för att undvika långdragna beslutsprocesser kring delar av den operativa styrningen så att vårdorganisationen på ett flexibelt sätt ska kunna genomföra omställningar inom den egna verksamheten.

Regionstyrelsen föreslår också fullmäktige att besluta att ge hälso- och sjukvårdsnämnden uppdrag att besluta om antalet fastställda vårdplatser inom somatisk och psykiatrisk slutenvård vid regionens tre sjukhus. Nämnden ska också i samband med årsredovisningen redovisa utvecklingen av fastställda vårdplatser respektive disponibla vårdplatser inom somatisk och psykiatrisk slutenvård till fullmäktige. Beslutet fattades med 8 röster mot 7.

Fortsatt gratis vaccination mot covid-19

Regionstyrelsen beslutade enligt Sveriges kommuner och regioners rekommendation att vaccination mot covid-19 ska fortsätta att vara kostnadsfri även under andra halvåret 2023. Beslutet gäller för de som rekommenderas vaccin enligt Folkhälsomyndigheten, samt till grupper som Folkhälsomyndigheten rekommenderar att regionerna tillgängliggör vaccin för.

Nu har regionen en policy för civil beredskap

Regionstyrelsen fastställde policyn ”Civil beredskap i Region Västernorrland” och i samband med det upphör policyn ”Krisberedskap och allmän säkerhet i Region Västernorrland” att gälla. I takt med ett försämrat säkerhetspolitiskt omvärldsläge har arbetet med området för civil beredskap intensifierats.

I policyn står bland annat att Region Västernorrland ska bedriva övning och utbildning för medarbetare och förtroendevalda på ett sådant sätt som stärker deras förmåga att bidra vid fredstida kriser, under höjd beredskap och krig. Regionen ska ha beredskap, planer och krisledningsförmåga för att hantera kriser, särskilda händelser och extraordinära händelser, såväl i fredstid som vid höjd beredskap och krig. Region Västernorrland ska ha robusta och säkra lokaler och verksamheter som är trygga för patienter, besökare, resande, studerande, medarbetare och förtroendevalda.

Personalstrategiska åtgärder 2022

Förra året tilldelades område HR 6 250 000 kr i särskilda medel till åtgärder för att stödja kompetensförsörjning. Pengarna har använts bland annat till yrkespraktik för skolungdomar och sommarjobb, införande av en utbildningsplattform och utvecklingsinsatser för chefer. Flertalet ledningsgrupper inom regionen genomförde ett ledningsgruppsutvecklingsprogram. Ett internt mentorskapsprogram sjösattes också för att stärka chefer i sina roller.

Regionen har exempelvis också deltagit i mässor för att locka ungdomar att söka sig till utbildningar, att visa upp bredden av yrken inom regionen samt att väcka intresse för regionen som arbetsgivare och att rekrytera. Återredovisningen från HR läggs till handlingarna.

Protokoll

Det här är ett urval av de ärenden som behandlades på regionstyrelsen. Protokoll från publiceras på rvn.se när det är justerat.


Tillbaka till toppen