Ordförandeklubba i trä ligger på ett bord

Noterat från regionstyrelsen 9 november

2023-11-10 08:08

Höjda kontrollavgifter vid regionens parkeringar och nationell rekommendation angående hyrpersonal var några punkter på agendan när regionstyrelsen sammanträdde under torsdagen.

Uppdatering av parkeringsriktlinjer

Regionstyrelsen beslutar att fastställa reviderad riktlinje ”Parkeringar”. Den nu gällande riktlinjen för regionens parkeringar innehåller gammal och till vissa delar inaktuell information som nu uppdaterats från och med 1 januari 2024.

Avgifter för besöksparkering:

  • Parkeringsplats 5 kr/timme
  • Patientavgift dygnsvis 25 kr/dygn
  • Ingen avgift för bilar med giltigt parkeringstillstånd för rörelsehindrade

Höjda kontrollavgifter för parkeringsöverträdelser:

Saknas giltigt parkeringstillstånd blir avgiften 600 kronor. Om parkering skett i strid mot p-förbud blir avgiften 800 kronor. Vid parkering utan giltigt tillstånd på parkeringsplats för rörelsehindrade blir avgiften 1 300 kronor.

Samverkansavtal kring hjälpmedel

Regionstyrelsen beslutar att ingå avtal med länets kommuner i enlighet med avtalsförslaget ”Kommunal avtalssamverkan för tillhandahållande av hjälpmedel - mellan länets kommuner och Region Västernorrland”

Samverkansavtalet omfattar individuellt förskrivna hjälpmedel och utrustning. Parternas ambition är att gemensamt utveckla en långsiktig och förtroendefull samverkan i en anda av öppenhet och dialog, som bidrar till en gynnsam utveckling till nytta för länets invånare. Parterna har ansvar för att inom sina respektive verksamheter göra avtalet känt och följa upp hur det används.

Rekommendation angående hyrpersonal

Regionstyrelsen beslutar att ställa sig bakom SKR:s styrelses rekommendation att kraftigt minska användningen av hyrbemanning i regionens verksamheter.

SKRs rekommendation i korthet:

Det har aldrig funnits fler anställda i vården samtidigt som det saknas bemanning. Användningen av hyrbemanning har ökat kraftigt sedan pandemin. Första halvåret 2023 visade en ökning med 28 procent, eller nästan en miljard kronor mot första halvåret 2022. Det motsvarar 4,9 procent av den totala personalkostnaden inom regionernas hälso- och sjukvård.

Att minska hyrbemanningen kan på kort sikt innebära att tillgängligheten för viss vård på en del platser kan försämras. Dessa konsekvenser behöver regionerna hantera. SKR är dock, efter dialog med samtliga regioner, övertygade om att det är nödvändigt att kraftigt minska hyrbemanningen för att få långsiktigt hållbara verksamheter och god arbetsmiljö för all personal. Genom att minska beroendet av hyrbemanning kan andelen anställd personal succesivt öka, arbetsmiljön stärkas samt kontinuiteten, tryggheten och tillgängligheten för patienterna förbättras.

Rekommendationen ger förutsättningar för ett samlat agerande i alla regioner.

Protokoll

Detta är endast ett urval av mötets innehåll. När protokollet är justerat publiceras det på rvn.se. Nästa regionstyrelsemöte hålls 20 december.

 


Tillbaka till toppen