Röntgensjuksköterska Anette Magnusson är glad över att mammografin nu blir mindre smärtsam.
Röntgensjuksköterska Anette Magnusson är glad över att mammografin nu blir mindre smärtsam.

Nu blir mammografin mindre smärtsam

2023-12-29 08:00

Sedan en tid tillbaka har alla mammografimaskiner i Region Västernorrland bytts ut. De nya maskinerna har kurvformade kompressionsplattor i stället för platta/raka för att undersökningen ska bli mindre smärtsam.

De gamla bröstscreeningsmaskinerna inom mammografin i Västernorrland började bli utslitna. Upprepade reparationsbehov påverkade tillgängligheten till bröstscreeningen. För att upprätthålla full kapacitet har maskinerna bytts ut under hösten.

- Nu kommer vi att kunna erbjuda screening med toppmoderna maskiner som gör oss redo att möta framtiden, säger Eric Arelöf, enhetschef vid mammografienheten i Västernorrland.

15 procent går inte på sina kontroller

Totalt kallas cirka 25 000 kvinnor till bröstcancerscreening i Västernorrland varje år. Cirka 85 procent av de som kallas kommer på sina kontroller, men 15 procent gör det inte.

Eftersom smärta är det främsta besväret under mammografi finns det en risk för att kvinnor avstår från att göra sina regelbundna undersökningar av rädsla för att det ska göra ont. Det innebär en ökad risk för att cancer missas eller upptäcks i ett mer framskridet stadium. För att möta denna utmaning och ge kvinnorna en bättre upplevelse av sin mammografi har de nya maskinerna kurvformade kompressionsplattor som efterliknar bröstets naturliga form och de finns också i olika storlekar.

- Den stora förbättringen för länets kvinnor är att undersökningen blir mindre smärtsam och mer bekväm, säger Eric Arelöf.

Tidig upptäckt räddar liv

Genom tidig upptäckt, tidig behandling och förbättrade behandlingsmetoder kan 9 av 10 kvinnor idag friskförklaras från bröstcancer efter fem år.

- Vår förhoppning är att fler kvinnor nu ska välja att gå på sina regelbundna kontroller, säger Eric Arelöf.


Tillbaka till toppen