Anette Svensson och Linda Ölund
Region Västernorrlands nutritionssamordnare Anette Svensson och Linda Ölund ser att undernäring kan vara ett dolt problem med risk för allvarliga konsekvenser.

Nutritionssamordnare: ” Undernäring ett vanligare problem än vi tror”

2023-10-18 10:37

Mätningar visar att minst två av tio patienter som skrivs in på sjukhus är undernärda. Undernäringen leder till onödigt lidande för patienten, ger sämre förutsättningar för behandling och orsakar stora kostnader för såväl sjukvården som samhället.

Under de närmaste veckorna uppmärksammas undernäring runt om i Europa genom ”Malnutrition Awareness Week” och i Sverige pågår fokusveckan just nu. Syftet med veckan är att belysa betydelsen av att alla patienter får god och säker nutritionsvård.

Krävs förändringar

I Sverige är sjukdomsrelaterad undernäring vanligast bland äldre personer, men förekommer även allmänt i samband med både akut och kronisk sjukdom.

När en person är sjuk och samtidigt äter för lite energi och protein bryter kroppen ner muskelprotein för att bilda energi. Kroppen försvagas och fysiska funktioner försämras, risken för fall ökar och det kan bli svårare att klara sig själv.  Andra konsekvenser är ökad risk för trycksår, försämrat immunförsvar och nedstämdhet. Trots det blir många fall av undernäring inte uppmärksammade – vilket Region Västernorrlands nutritionssamordnare vill råda bot på.  

- Idag finns kunskap om hur undernäring ska upptäckas, diagnostiseras och behandlas. Samtidigt behöver vi rutiner för hur det ska gå till i praktiken och spridas bättre inom svensk äldreomsorg, liksom hälso- och sjukvård, säger Linda Ölund, dietist och nutritionssamordnare.

Stort och vanligt problem

Äldre personer med undernäring besöker vården oftare, har längre vårdtider, högre risk för komplikationer och högre dödlighet än äldre som är välnärda. Det finns ingen heltäckande statistik över hur många undernärda äldre det finns totalt i Sverige, däremot visar olika mätningar att 20 till 60 procent av de som skrivs in slutenvården är eller riskerar bli undernärda. 

- Undernäring som inte upptäcks eller lämnas utan åtgärd kan få allvarliga konsekvenser med ett personligt lidande och en högre vårdtyngd som följd, säger Anette Svensson som också hon är dietist och nutritionssamordnare.

- Det går inte alltid går att se att en patient är undernärd. Om patienten till exempel har vägt 120 kilo kanske det inte syns vid första ögonkastet att den rasat 30 kilo i vikt på kort tid, säger Linda Ölund

Tecken och tips

Det finns tidiga tecken på undernäringsproblematik som nutritionssamordnarna rekommenderar både anhöriga och sjukvårdspersonal att vara uppmärksamma på, som till exempel:

  • Mat som inte äts upp
  • Gammal mat i kylen
  • En allt mindre mängd mat som inhandlas
  • En försämrad aptit, maten smakar inte som den brukar
  • Löst sittande kläder, ringar och klocka
  • Tandprotes som inte passar längre

Nutitritionssamordnarna ger några exempel på åtgärder vid nedsatt aptit: 

  • Fördela maten på flera små måltider
  • Prioritera proteinet (till exempel ägg, fisk, bönor och kött) på tallriken
  • Välj energi- och proteinrika pålägg
  • Välj energirik dryck som mjölk eller juice
  • Berika maten naturligt med till exempel olja, äggula, grädde, smör
  • Nattfastan bör inte överskrida 10-11 timmar
  • Trevlig måltidsmiljö och servering
  • Kontakta dietist vid behov

 

 


Tillbaka till toppen