Marie Bast är regionens nya specialistläkare i vårdhygien.
Marie Bast är regionens nya specialistläkare i vårdhygien.

Ny specialistkompetens stärker arbetet med patientsäkerheten i länet

2023-09-07 08:00

Marie Bast är nyligen klar specialistläkare i vårdhygien och först i Region Västernorrland med den kompetensen. Vårdrelaterade infektioner är den vanligaste vårdskadan. Hög kompetens inom vårdhygien är därför av stor betydelse för patientsäkerheten.

- Vårdhygien måste hela tiden ligga högt upp på agendan för att minska antalet vårdrelaterade infektioner. Det gäller att ha alla ombord - från ledning till medarbetare - för att lyckas, säger Marie Bast.

Studerat vid sidan av jobbet

Marie Bast började som ST-läkare på enheten för vårdhygien i februari 2020, precis när covid-19 började spridas i Sverige. Parallellt med jobbet har hon studerat till specialist i vårdhygien. Tack vare det avtal som regionen har haft via Norrlands universitetssjukhus i Umeå, NUS, har Marie fått handledning på distans.

- Det känns väldigt bra att vara klar med specialistutbildningen. Jag är tacksam att ha fått den här möjligheten att få handledning via vårdhygien i Västerbotten. Samarbetet har fungerat mycket fint, säger hon.

Jobbar mot vårdgivare

Tillsammans med sex hygiensjuksköterskor arbetar Marie Bast länsövergripande mot sjukhus, primärvård, tandvård samt kommunal vård och omsorg. Arbetet består av rådgivning, utbildning och framtagande av vårdhygieniska riktlinjer med uppdrag att minska risken för vårdrelaterade infektioner och smittspridning.


Tillbaka till toppen