Malin Sjödin i den ni entrén till akutmottagningen
Enhetschefen Malin Sjödin visar akutmottagningens nybyggda ingång, med glasdörr till pretriagerum i stället för lucka.

Ny väg in till akuten i Örnsköldsvik

2023-05-03 10:44

När entrén till akutmottagningen i Örnsköldsvik skulle byggas om fick medarbetarna själva bestämma hur den skulle se ut. Nu är akutingången organiserad på ett helt nytt sätt, som är till nytta för patienterna och en förbättring av arbetsmiljön för personalen.

Under pandemin förändrade akutmottagningen sin entré för att göra ingången säkrare för smittspridning. Ett undersökningsrum gjordes om till ett rum för så kallat pretriage, där patienterna blev sorterade utifrån smitta.

Sedan dess har den tankegången utvecklats och nu är lokalen ombyggd efter personalens önskemål.

- Vi ritade några förslag och jag tror alla är nöjda med resultatet, både utifrån arbetsmiljön och patientsäkerheten, säger Malin Sjödin, enhetschef för akutmottagningen i Örnsköldsvik.

Minskad stress

Receptionsluckan, dit alla patienter tidigare fick gå och anmäla sig, är borta. I stället finns ett nytt pretriagerum med en glasdörr mot entrén, där nya patienter väntar.

- Det var en stress att sitta i luckan. Nu har vi full uppsikt över vilka som väntar i entrén och kan ta emot patienterna i pretriagerummet.

Efter förbedömningen får patienterna ta plats i väntrummet eller komma direkt in i ett undersökningsrum. I anslutning till väntrummet finns även en separat utgång, vilket gör att patienterna som är på väg ut inte behöver passera de som väntar i slussen.

Prisad metod

Nu har det nya arbetssättet uppmärksammats även utanför Region Västernorrland. Den 26 april tilldelades akutmottagningen i Örnsköldsvik ”Svenska hygienpriset 2023” av Svensk förening för vårdgygien. 

- Motiveringen var att vi tagit tillvara vår erfarenhet från covid-19 pandemin genom att skapa ett integrerat vårdhygienskt tankesätt som fungerar i vardagen, säger Malin Sjödin.


Tillbaka till toppen