En vy ut ur ett frostigt fönster och en exteriörbild av  entrén till Regionens hus

Ny ventilations- och klimatanläggning ska minska vår energianvändning

2023-12-27 08:00

Efter omfattande renovering har Regionens hus fått ett helt nytt klimatsystem som styr fastighetens värme och kyla automatiskt mot ett förinställt temperaturspann på 20-23 grader vintertid.

- Detta gör vi för att spara energi. När ingen befinner sig i lokalerna går ventilationen och temperaturen automatiskt ner, det kan därför ta några minuter innan regleringen återupptas och temperaturen ökar eller minskar när någon kommer in igen, säger Gunnar Bäckman projektledare vid regionfastigheter.

Automatik utifrån närvaro

Det nya ventilationssystemet styrs med automatik utifrån närvaro och temperatur i kontorslokalerna. Även belysningen är automatiskt reglerat och släcks när ingen rör sig i rummen. I konferens- och mötesrum styrs luftflödet också efter koldioxidnivå. Temperaturen kan inte regleras manuellt.

- Temperaturen kan upplevas som lite för kall för vissa, men vi gör löpande justeringar nu för att hitta en bra driftoptimering, det betyder bland annat att temperatur och luftflöden följs upp i fastigheternas styrsystem. Flera har även hört av sig angående frostbildning på utsidan av vissa fönster, men det är bara ett tecken på att fönstren nu är välisolerade och håller på värmen, förklarar Gunnar Bäckman.

Periodvis självförsörjande på el

Ett uttalat mål för Region Västernorrland är att andelen förnybar egenproducerad energi ska öka och att energianvändningen i fastigheter och verksamhet ska minska.

- På Regionens hus använder vi oss av helt nya lösningar för isolering och ventilation, där vi även bytt ut alla fönster och byggt ett nytt fläktrum på taket. Berget under parkeringen bidrar med värme och frikyla och på taken sätter vi solpaneler som periodvis kommer göra hela byggnaden självförsörjande på el, berättar Jan Lindberg energicontroller på regionfastigheter.

Vid 2024 års utgång är målsättningen att 4 procent av den totala elanvändningen ska komma från egenproducerad solel. 

- Vi satsar på att våra fastigheter ska vara hållbara över tid där låg energianvändning är ett centralt fokusområde. Investeringar i förnybar elproduktion och energieffektiviseringar gör att vi i dagsläget har de lägsta kostnaderna för energi per kvadratmeter av alla regioner, säger Jan Lindberg.

Fakta renovering av Regionens hus

Det var för drygt tre år sedan stora fukt- och mögelskador upptäcktes i den yttre fasaden på Regionens hus i Härnösand och ett omfattande renoveringsarbete startade. Byggnaden som stod klar 1968 hade också behov av nya avloppsstammar och ett mer energi- och miljövänligt värmesystem. Den totala kostnaden för renovering och ombyggnad beräknades till 175 miljoner kronor.

  • Mätningar genom stickprov och fördjupade undersökningar i februari 2021 visade på stora fukt- och mögelskador i yttre fasaden och det fattades politiskt beslut om renovering.
  • Med en förändrad planlösning, förbättring och förnyelse av mötesrum och flexibla arbetsplatser, innebär ombyggnaden omkring 100 fler arbetsplatser än tidigare, totalt 350.
  • Medarbetare som sitter på andra platser i Härnösand ska nu inrymmas i Regionens hus, vilket minskar hyreskostnaderna för andra lokaler.
  • Det förinställda temperaturspannet på 20-23 grader i Regionens hus följer Region Västernorrlands riktlinje för termisk komfort. Sommartid tillåts temperaturen variera upp till26 grader, med kortvariga toppar på 28°C.

I rapporten ”Öppna jämförelser av miljöarbetet i regionerna” presenterar SKR årligen statistik för bland annat energianvändningen i Sveriges regioners lokaler. Regionernas miljöarbete minskar klimatpåverkan | SKR


Tillbaka till toppen