Anna Böhlenius, Annika Linné och Marie Göransson.

Ett nytt år väntar för styrketränande seniorer i Nordingrå

2023-12-21 11:57

I höstas infördes styrketräning för seniorer i Nordingrå. Under två förmiddagar i veckan har seniorerna haft ett helt gym för sig själva. Det visade sig vara en eftertraktad form av friskvård och samvaro.

- Det började med ett förslag som kom till oss vid en medborgardialog inom ramen för god och nära vård, säger Anna Böhlenius, samordnare för nära vård i Kramfors kommun.

Inledningsvis utbildades elva seniora Nordingråbor till handledare av en fysioterapeut från Nylands Hälsocentral. Därefter har stiftelsen Kusthallen hållit sitt gym öppet enbart för seniorer på tisdag- och torsdagsförmiddagar.

Det har varit totalt ett 20-tal besökare fördelat på mellan sju och nio personer per tvåtimmarspass, som totalt varit fyra i veckan. Nästan varje gång har platserna varit fulltecknade.

- Jag tror att seniorer ibland kan tycka det känns tryggt att träna när det inte är så många på gymmet och det finns handledare som kan hjälpa till att göra på rätt sätt. Flera har sagt till mig att de aldrig eller inte på mycket länge varit på gym, men att de har hittat tillbaka till träningen, säger Anna Böhlenius.

PRO viktig aktör

Marie Göransson är friskvårdsansvarig vid PRO i Nordingrå och en av dem som tog upp förslaget om seniorträning vid medborgardialogen.

- Vi hade börjat prata med personal på Kusthallen om styrketräning för PRO. Vi blev väldigt glada när vi kunde fortsätta utveckla idén tillsammans med Region Västernorrland och Kramfors kommun.

För PRO är grunden för seniorträningen tydlig.

- De tre viktigaste faktorerna är att bibehålla hälsan, förebygga vårdbehov och hitta gemenskap, säger Marie Göransson.

Annika Linné, som är relativt nyinflyttad och tidigare har engagerat sig i olika typer av gruppträning där hon bott, är glad över det kommit en ny träningsform till Nordingrå. Hon är en av handledarna.

- Det är lätt att bli en soffpotatis. Men styrketräningen är rolig och vi har god gemenskap, säger hon.

Fortsättning efter nyår

Under hösten, som varit en provperiod, har statliga medel för God och Nära vård möjliggjort att styrketräningen varit kostnadsfri.

- Nu när vi har testat konceptet handlar det om att hitta en lösning framåt. Vi kommer att ha en avstämningslunch, men vet redan att Kusthallen kommer att erbjuda tider till subventionerat pris, säger Anna Böhlenius.

 

 


Tillbaka till toppen