Äldre kvinna som sitter och håller i en surfplatta

Öka din digitala kunskap under e-medborgarveckan 9-15 oktober

2023-10-09 17:41

E-medborgarveckan är ett återkommande nationellt evenemang med syfte att underlätta användningen av e-tjänster och ge en ökad digital delaktighet för alla. Under veckan anordnar biblioteken i Västernorrland olika aktiviteter som ska öka kunskapen om samhällets digitala verktyg och tjänster. Målgrupperna är framför allt seniorer, personer med funktionsvariationer, socioekonomiskt utsatta och utlandsfödda.

- Det är avgörande att samhällets digitala tjänster är lättillgängliga för alla. Under e-medborgarveckan skapas en plattform för olika aktörer att visa hur de bidrar till att göra digitala tjänster mer tillgängliga för allmänheten och hur de kan minska de digitala klyftorna. I takt med att samhället digitaliseras och samhällstjänster och kommunikation i allt större utsträckning sker på nätet behöver vi säkerställa att alla ges lika förutsättningar att ta del av detta, samt har möjligheten att göra sin röst hörd, säger Maria Oldenmark, chef för kulturenheten, Region Västernorrland.

Digital kunskap till de som behöver

Arbete med digital delaktighet handlar om människans möte med teknik och vad som kan göras för att underlätta det mötet. Flera vardagsbestyr har till exempel blivit krångliga att utföra för personer som saknar e-legitimation eller har kognitiva svårigheter. Dessutom förväntas övergången från analog till digital kontakt ofta ske genom att man lär sig helt och hållet själv. I ett alltmer digitalt samhälle erbjuder e-medborgarveckan digital kunskap till de som behöver det.

Hitta aktiviteter i din kommun

Bibliotek i länets alla kommuner har aktiviteter under veckan. Här hittar du mer information och länkar till de olika biblioteken:

e-medborgarveckan 2023


Tillbaka till toppen