Peter Neuman
Verksamhetschef Peter Neuman berättar att ambulansverksamheten, till att börja med i Sollefteå, snart kommer att kompletteras med sjuktransporter. Söktrycket till den nya verksamheten har varit stort.

Ökad tillgänglighet till ambulanser genom ny resurs för sjuktransporter

2024-01-25 13:23

För att öka tillgängligheten till ambulanser i Region Västernorrland utvecklas just nu en ny organisation för sjuktransporter. Det första steget sker som en pilotverksamhet i Sollefteå. 21 ansökningar har inkommit och just nu pågår rekryteringen av tre medarbetare som ska bemanna sjuktransportfordonet.

- Det här är en av de åtgärder vi genomför för att öka tillgängligheten till våra ambulanser och som på sikt blir ett värdefullt komplement till länets ambulanssjukvård, säger Peter Neuman, länsverksamhetschef för ambulanssjukvården.

Enklare behov av vård och övervakning

Transportfordonet, som för tillfället håller på att utrustas, kommer att bemannas av en undersköterska och kan transportera såväl sittande som liggande patienter med enklare övervaknings- och vårdbehov, såsom syrgasbehandling.

- Den nya sjuktransportresursen ska i första hand transportera de patienter som är för sjuka för att åka med en sjukresa, men inte så sjuka att de behöver ambulansens vårdnivå, säger Peter Neuman.

Kan ge ökad kapacitet i hela länet

Att införandet inleds i liten skala ger goda möjligheter att forma och utvärdera det nya arbetssättet.

- Sjuktransportresursen kommer att göra nytta direkt, men det är först när den nya organisationen är etablerad i verksamheten som vi kommer att se full effekt. I första skedet kommer vi att bemanna ett fordon i Sollefteå sju dagar i veckan, men om piloten faller väl ut kommer sjuktransportorganisationen fullt utbyggd att öka regionens totala sjuktransportkapacitet, säger Jens Enheim, verksamhetsutvecklare vid ambulanssjukvården.


Tillbaka till toppen