Reger Westerlund
Roger Westerlund är beslutsfattare i beredskapsorganisationen som tagit över ledningen av sjukhuset.

Ökat inflöde av covidpatienter till sjukhuset i Sundsvall

2023-10-13 13:23

Just nu är läget ansträngt på sjukhuset i Sundsvall. Det beror i första hand på ett ökat inflöde av patienter som är smittade med covid-19.

- Vid 16-tiden på torsdagen kom ett tiotal covidpatienter till ett redan ganska fullt sjukhus. I dag klockan 11 hade vi totalt 25 inneliggande patienter med covid, säger Roger Westerlund som är beslutsfattare i beredskapsorganisationen som just nu leder sjukhuset.

Patienter med covid-19, oavsett inläggningsorsak, måste vårdas isolerat vilket kräver fler vårdplatser än vad som nu finns tillgängligt. Sjukhuset har gått upp i stabsläge för att kunna lösa situationen genom övergripande samarbete.

Säkra antalet vårdplatser

Nu pågår ett intensivt arbete för att se över tillgängliga vårdplatser och vårdplatser som är möjliga att öppna under helgen.

-  Samarbetet mellan enheterna har fungerat mycket bra. Men situationen är fortfarande ansträngd och jag bedömer att stabsläget kommer kvarstå över helgen, säger Roger Westerlund.

På sjukhusen i Sollefteå och Örnsköldsvik märks i nuläget ingen ökning i inflödet av patienter med covid – 19.

Smittskyddsläkaren rekommenderar vaccination

Den 23 oktober startar vaccinationerna mot covid-19 på särskilda boenden och inom hemsjukvården. Den 7 november börjar den breda vaccinationsinsatsen för personer över 65 år och i riskgrupper.

Smittskyddsläkaren i Region Västernorrland, Maria Tempé, uppmanar alla som omfattas av Folkhälsomyndighetens rekommendationer att vaccinera sig.  

Det går att boka tid för vaccination redan nu och det är samtidigt även möjligt att vaccinera sig mot influensa.

Läs mer på 1177.se.


Tillbaka till toppen