Eva Hellman, enhetschef i Sollefteå står inne i en operationssal
Eva Hellman, enhetschef på operation i Sollefteå

Ökning av protesoperationer – över 600 gjordes i Sollefteå

2023-12-22 08:00

Totalt utfördes 1056 protesoperationer i Region Västernorrland från januari – december, vilket är en ökning från ifjol då 992 operationer genomfördes. I Sollefteå har över 600 patienter fått en välbehövlig protes i år.

Patienter från hela Västernorrland får proteser i axlar, höfter och knän i Sollefteå. Med 623 protesoperationer redan i slutet av november har operationsenheten ökat det totala antal operationer med 28 procent under 2023.

- Jättekul, vi passerade vårt mål med 600 utförda protesoperationer i år redan i slutet av november. Innan året är över kommer vi att ha höjt livskvaliteten för omkring 650 personer, säger Eva Hellman enhetschef på operation i Sollefteå.

Bra lagarbete

Orsaken till det goda resultatet tror Eva Hellman är en kombination av tydliga gemensamma mål, bra samverkan, bättre produktionsplanering och motiverade och duktiga medarbetare.

- Det här gör vi tillsammans, genom ett bra lagarbete och stor målmedvetenhet. Dessutom, det man gör mycket av blir man duktig på, förklarar Eva Hellman.

Tidigare var enheten i Sollefteå i större omfattning beroende av inhyrd personal - men inte nu längre.

- Vi har återanställt en av våra tidigare narkossjuksköterskor som slutade för några år sedan. Dessutom har vi anställt en ny operationssjuksköterska som börjar efter nyår och en medarbetare som nu ska utbildas till operationssjuksköterska, så det är vi jätteglada för, säger Eva Hellman.

Lämnar över stafettpinnen

Hon lämnar nu över stafettpinnen efter drygt ett år på posten, men ska fortsätta jobba som enhetschef på ÖNH och urologmottagningen i Sundsvall. Emil Bylund tar då över rollen och han kommer närmast från operation i Sundsvall.

- Jag ska fortsätta det goda arbete som avdelningen gör här i Sollefteå. Jag tror att vi har stora möjligheter att göra ännu fler operationer, så vi gasar på även nästa år, säger Emil Bylund ny enhetschef.

Totalt i länet har 1056 protesoperationer utförts i Region Västernorrland från januari – december. Höft är den vanligaste protesoperationen.

  • Sundsvall 92 protesoperationer
  • Sollefteå 623 protesoperationer
  • Örnsköldsvik 341 protesoperationer

 


Tillbaka till toppen