Sara Lundin, Eva Persson, Ann-Katrin Wallmark och Viktoria Wallgren är sjuksköterskor, onkologmottagning/dagvård vid sjukhuset i Sollefteå. Katarina Östergren och Maria Lundgren saknas på bilden men är också del av teamet på onkologmottagningen.
Sara Lundin, Eva Persson, Ann-Katrin Wallmark och Viktoria Wallgren är sjuksköterskor, onkologmottagning/dagvård vid sjukhuset i Sollefteå. Katarina Östergren och Maria Lundgren saknas på bilden men är också del av teamet på onkologmottagningen.

Patienterna ger sjukhusvården gott betyg

2023-10-02 10:14

Sjukhusvården i Västernorrland får ett gott betyg av våra patienter. Det visar resultatet av Nationell patientenkät, NPE, gällande den specialiserade sjukhusvården som presenterades under måndagen.

Enkäten skickades ut till patienter från 15 år och uppåt som haft ett fysiskt besök eller varit inskrivna på sjukhus under perioden april till augusti 2023. I Region Västernorrland har över 4 000 personer svarat på enkäten.

- Resultat från patientenkäten är ett bra material som bör ligga till grund för lokalt förbättrings- och utvecklingsarbete utifrån ett patientperspektiv. En grundläggande förutsättning för en god och säker vård är att vi lyssnar och tar patientens berättelse och upplevelser på allvar, säger Björn Åslin, chefsjuksköterska, verksamheten för kvalitet och patientsäkerhet, Region Västernorrland.

Patienterna har fått skatta sin upplevelse av dels öppenvård, dels slutenvård inom sju olika dimensioner: Helhetsintryck, emotionellt stöd, delaktighet och involvering, respekt och bemötande, kontinuitet och koordinering, information och kunskap samt tillgänglighet.

Gott betyg för den slutna specialiserad sjukhusvården

Den slutna sjukhusvården i Västernorrland får ett sammanvägt helhetsintryck på 89,4 vilket är högre än snittet i riket. Högst betyg, 87,9, får vi för kategorin Emotionellt stöd och lägst, 79,4, i kategorin Information och kunskap. Det positiva omdömet har försämrats något jämfört med tidigare undersökningar, framför allt inom området kontinuitet och koordinering, men det finns också positiva undantag på enhetsnivå. KAVA, avdelning 25 b vid sjukhuset i Sundsvall och Ortopeden, avdelning 15 vid sjukhuset i Sollefteå utmärker sig exempelvis med goda omdömen.

Personal vid avdelning 25b, Kava, vid sjukhuset i Sundsvall.
Personal vid avdelning 25b, Kava, vid sjukhuset i Sundsvall.

- Vi har arbetat med att minska antal patienter per vårdlag, vilket har skapat försättningar för personalen att arbeta mer personcentrerat där vi ser patienten som en viktig del av vårt team. Det här är ett kvitto på att det arbete vi har lagt ner under året på att arbeta mer personcentrerat och att arbeta i team fungerar mycket bra, säger Pernilla Lodin, enhetschef KAVA, avdelning 25 B vid sjukhuset i Sundsvall.

Personal vid avdelning 15, ortopeden/dagvården, vid sjukhuset i Sollefteå.
Personal vid avdelning 15, ortopeden/dagvården, vid sjukhuset i Sollefteå.

- Vi har en kultur som består av ett bra teamarbete mellan alla yrkeskompetenser genom att alla förstår och jobbar mot samma mål och efter uppdraget. Bra inarbetade arbetsrutiner finns på plats och följs. Såväl läkaren som sjuksköterskorna går igenom utskrivningsinformationen med patienten och säkerställer att allt är tydlig. Vi lägger tillräckligt med tid på dessa samtal och det ger en stor trygghet, säger Heico Basten, Enhetschef Ortopedi, avdelning 15 vid sjukhuset i Sollefteå.

Onkologen bäst inom öppenvården

Resultaten för den specialiserade somatiska öppenvården är jämförbara med de nationella. Gällande öppenvård och mottagningsverksamhet utmärker sig Onkologmottagningen i Sundsvall och Sollefteå med högt positiv omdöme. Sollefteå utmärker sig särskilt med det högsta helhetsintrycket inom regionen, 97,9.

- Jätteroligt att onkologmottagningen i Sollefteå, eller dagvården som den kallas i folkmun, får ett så fint omdöme. Jag är i och för sig inte förvånad då sjuksköterskorna är oerhört engagerade och alltid har patienten i centrum, säger Emma Lassen Molander, enhetschef för onkologmottagningen vid sjukhuset i Sollefteå.

Nationell patientenkät

Nationell Patientenkät (NPE) är ett samlingsnamn för återkommande nationella undersökningar av patientupplevelser inom hälso- och sjukvården. Nationell Patientenkät är en av Sveriges största enkätundersökningar. Sedan 2009 deltar samtliga regioner. Uppföljning av den specialiserade sjukhusvården sker vartannat år. Arbetet samordnas av SKR. I Nationell Patientenkät redovisas resultat per fråga och i dimensioner, med grupper av frågor om tillgänglighet, information och kunskap, kontinuitet och koordinering, respekt och bemötande, delaktighet och involvering, emotionellt stöd samt helhetsintryck.


Tillbaka till toppen