Två människor som promenerar på en väg i höstlig miljö

Personer med cancer uppmuntras till fysisk aktivitet

2023-10-18 10:50

För att uppmuntra till fysisk aktivitet för personer med cancer startar en ny digital tipsrunda vid flera sjukhus i Norrland, bland annat sjukhuset i Sundsvall.

Var tredje person i Sverige förväntas få cancer under sin livstid, enligt Socialstyrelsen. Förutom att fysisk aktivitet kan minska risken för insjuknande i cancer, finns det flera fördelar med att vara fysiskt aktiv under och efter en pågående cancerbehandling. För att uppmuntra till rörelse i vardagen startar den digitala tipsrundan "pauspromenad" vid flera sjukhus i norr. Projektet är ett samarbete mellan Regionalt cancercentrum norr, Region Västernorrland, Region Västerbotten och Region Norrbotten.

– Att röra sig lite kan göra stor skillnad för livskvalitén och hälsan för personer som lever med cancer. Även en liten fysisk aktivitet som en promenad kan göra skillnad, säger Iwona Jacobsson, folkhälsostrateg, Region Västernorrland.

Tanken med pauspromenaderna är att patienterna ska få en paus och tänka på något annat, samtidigt som de är fysiskt aktiva genom att promenera en kort sträcka. Den digitala tipsrundan är lätt att följa med QR-kod från en mobiltelefon. Frågorna i tipsrundan handlar om alltifrån lokala platser, populärkultur till fakta om hälsa.

Fysisk aktivitet kan bidra till förbättrad livskvalité

I norra Sverige lever runt 50 000 personer med en cancerdiagnos enligt NORDCAN (räknat från slutet av 2020). För dem kan fysisk aktivitet i samband med behandling av cancer bidra till ökad livskvalité genom att:

  • Minska cancerrelaterad trötthet och förbättra sömn.
  • Lindra ledsmärta och illamående.
  • Förbättra blodets förmåga att ta upp syre och sänka blodtrycket.
  • Minska nedstämdhet och oro.

Kort om pauspromenad

Pauspromenad är en digital tipsrunda för att uppmuntra till fysisk aktivitet. Tipsrundorna riktar sig till alla men särskilt till personer med cancersjukdom. I dag finns tipsrundorna vid sjukhusen Sundsvall, Sunderby och Umeå universitetssjukhus. Personer som vill gå tipsrundorna behöver en smartphone för att kunna starta och även ha platstjänster påslaget.


Tillbaka till toppen