Operationsroboten är nu på plats i en operationssal på sjukhuset i Sundsvall

Premiär för operationsroboten på sjukhuset i Sundsvall

2023-11-03 09:20

I veckan har den första patienten opererats med länets nya operationsrobot.

- Det är ett helt nytt sätt att operera för oss som kommer att vara till stor för både patienter och personal, säger Anne Opel, länsverksamhetschef på kirurgi, urologi och öron-näsa-hals.

En lång period av utbildning och planering har genomförts för både urologer, anestesipersonal, operationssjuksköterskor och undersköterskor.

- Vi är fortfarande inne i uppstartsfasen och arbetar tillsammans med tillverkaren av roboten för att skapa fungerande och framgångsrika arbetsrutiner. Premiären försenades tyvärr något på grund problem med en underleverantör, men nu är vi äntligen i gång, säger Anne Opel.

Avancerad titthålskirurgi

Med operationsroboten genomförs avancerad titthålskirurgi. Över patienten sätts ”ett skal” med hål som instrumenten förs in igenom beroende på var operationen sker. Kirurgen sitter vid en konsol och styr roboten via skärmar som visar en tredimensionell bild.

- Initialt är det urologiska operationer som kommer att utföras. Tidigare har vi skickat patienter till andra sjukhus för prostatakirurgi men nu kan vi utföra dem själva. På sikt räknar vi med att fler typer av operationer kan utföras med roboten, men vi börjar med de här, säger Anne Opel.

Officiell invigning 21 november

Den 21 november kommer operationsroboten officiellt att invigas. Då kommer särskilt inbjudna samt media att välkomnas för att se roboten och träffa operatörerna.

- Utifrån att vi fortfarande är i uppstartfasen väljer vi att inviga när vi är inne i normal drift, avslutar Anne Opel.

Fakta

  • Fördelen med robot är att kirurgens rörelser blir mycket stabila, eventuella skakningar och darr på handen elimineras. Det gör operationen säkrare för patienten då exempelvis blödningsrisken minskar och komplikationerna efter operationen blir färre.
  • Att göra titthålsoperationer i stället för öppen kirurgi gör även återhämtningen snabbare och vårdtiden minskar.
  • Fördelen för kirurgen är framför allt ergonomisk, det vill säga att metoden avlastar nacke, axlar och rygg då kirurgen slipper stå lutad över patienten långa stunder.
  • Enligt investeringsplan beräknas kostnaden till cirka 20 miljoner, vilket ska ge minskade utomlänskostnader och förbättrad tillgänglighet.

 


Tillbaka till toppen