Sjuksköterska Inger Eriksson håller en pump i sin hand
Inger Eriksson visar antibiotikapumpen

Pump sparar tid och ger frihet

2023-05-12 11:56

En pump som ger läkemedel i 24 timmar ska tjäna tid åt medarbetarna, öka bekvämligheten för patienterna och spara vårdplatser. Efter finländsk modell börjar nu infektionskliniken i Sundsvall att ge antibiotika på ett nytt sätt.

Många patienter har infektioner som kräver antibiotika direkt i blodet dag som natt. Då kopplar sjuksköterskor i och ur antibiotikadropp upp till fyra gånger per dygn. Nu kan en ny metod, där en 24-timmarspump i stället används, göra så att sjuksköterskor avlastas, och i vissa fall slipper patienten också vara inneliggande på sjukhuset. 

En grupp på fyra medarbetare på infektionskliniken i Sundsvall, Jeremiah Constantino Hjelm, sjuksköterska, Annelie Shingirai, ST-läkare, Inger Eriksson, sjuksköterska och Torsten Kempe, ST-läkare, är ansvariga för införandet.

Inspiration från grannland

I Finland är det vanligare med antibiotikapumpar och gruppen har därför varit i Åbo för att se hur arbetet kan fungera.

– Vi har testat metoden här i mindre skala tidigare men nu gör vi det mer omfattande. Vi är en av de första infektionsklinikerna i Sverige att börja med den här tekniken och det känns verkligen roligt att införa något som både sparar resurser och förhoppningsvis kan förbättra sjukdomsperioden för patienten, säger Annelie Shingirai.

Sparar sjuksköterskornas tid

Vissa diagnoser kräver långa tider med antibiotika direkt i blodet. Det kan gälla hjärtklaffinfektion, där patienten kan behöva ligga på sjukhus i flera veckor, eller exempelvis komplicerade infektioner i ryggen eller huden.

– Den största förändringen vi kommer att märka i början är tidsbesparing för sjuksköterskorna här på avdelningen eftersom vi nästan alltid har patienter som får antibiotika intravenöst, förklarar Inger Eriksson. Pumpen avlastar sjuksköterskorna i arbetet med inneliggande patienter eftersom antibiotika i pump endast behöver kopplas en gång per dygn.

Kortare tid på sjukhus

För den grupp patienter som är friska nog för att vara hemma kan pumpen innebära flera veckor kortare sjukhusvistelse. Exempelvis kan en patient med hjärtklaffinfektion, som legat på avdelningen i ett par veckor, få fortsatt antibiotikabehandling hemma. Tiden som inneliggande patient kan då kortas från kanske sex veckor till två. Patienten får i stället komma in och byta pumpen regelbundet.

– Hur många patienter som kan vara hemma i stället för att vårdas inneliggande är svårt att säga i förväg. Det beror på vilka infektionssjukdomar patienterna får och deras hälsa och livssituation i övrigt. Vi erbjuder pumpbehandling i hemmet enbart till de som är medicinskt stabila och inte har exempelvis svår njursvikt eller andra komplikationer, säger Torsten Kempe.

– De allra flesta patienter uppskattar att få komma hem. Här på vår vårdavdelning ligger de isolerade medan det hemma är friare och bekvämare, säger Jeremiah Constantino Hjelm. Vi ser också fördelar som minskad risk för sjukhussmittor och blodproppar till exempel. Patienten ligger inte lika mycket stilla när de är hemma, vilket i regel är bra.

– Vi får förhoppningsvis nöjdare patienter, sparar vårdplatser och kan samtidigt nyttja våra resurser bättre. Nu börjar vi här på infektionskliniken men vi tror att fler kliniker kommer att intressera sig för tekniken och bygga upp liknande verksamheter framöver, avslutar Annelie Shingirai.


Tillbaka till toppen