Projektledare vid regionfastigheter Gunnar Bäckman står uppe på taket av Regionens hus en solig dag och vid hans fötter finns nyinstallerade solcellspaneler, man ser utsikten in mot Härnösand och Kyrkviken bakom Gunnar
Gunnar Bäckman, projektledare vid regionfastigheter visar upp den helt nya solels-anläggningen på taket av Regionens hus i Härnösand

Region Västernorrland - bland de största producenterna av solel i länet

2023-07-19 08:00

Sommaren är här och solen skiner över Regionens hus. Region Västernorrland är en av länets största elproducenter med totalt runt en miljon kilowattimmar per år - tack vare solceller.

- Våra investeringar i förnybar elproduktion och arbete med energieffektiviseringar gör att Region Västernorrlands fastigheter idag har de lägsta kostnaderna för energi och vatten per kvadratmeter av alla regioner, säger Gunnar Bäckman projektledare vid regionfastigheter.

Sparar en miljon kronor om året

Innan årets slut har regionen installerat totalt närmare 8000 kvadratmeter solceller, det täcker gott och väl en yta som överstiger en genomsnittlig allsvensk fotbollsplan.

- Solpaneler på tak och väggar runt om i länet producerar runt 1 miljon kilowattimmar per år. Det motsvarar hushållsel för 250 normalstora villor. Förutom att vi får en mer hållbar energi sparar vi även mycket pengar. Vi räknar med en krona för varje kilowatt vi producerar, vilket ger runt 1 miljon sparade kronor per år, säger Jan Lindberg energicontroller på regionfastigheter.

Regionens hus solel2 intranät.jpg

Nya solpaneler på taket av Regionens hus i Härnösand.

Elanvändningen har både ökat och minskat

Elanvändningen i regionens fastigheter för värme, ventilation och belysning har stadigt minskat. Däremot har energianvändningen ökat med mer teknisk utrustning som datorer och medicinteknik, vilket även bidragit till ökat kylbehov i fastigheterna.

Hur löser vi det?

- Genom en offensiv satsning på installationer av ”frikylanläggningar” med hjälp av älvvatten, snö, luft och bergkyla. Vi byter även ut ventilation och fönster, isolerar väggar och tak med mera för att uppnå lägre energianvändning. Det är ett helhetstänk, där solproducerad el är en viktig pusselbit i det totala energiarbetet, säger Gunnar Bäckman.

Vad gör vi framöver?

- Ett uttalat mål är att andelen förnybar egenproducerad energi ska öka och att energianvändningen i fastigheter och verksamhet ska minska. Vid 2024 års utgång är målsättningen att 4 procent av den totala elanvändningen ska komma från egenproducerad solel. Det låter kanske inte så mycket, men jämfört med solelens andel av Sveriges totala elproduktion är det i storleksordningen fem gånger högre, berättar Jan Lindberg.

Aktuella solcellsinvesteringar:

Regionens hus: Nyinstallation av solceller med 123 kilowatt effekt, motsvarar 100 000 kilowattimmar per år.

Själevads hälsocentral: Nyinstallation av solceller med cirka 40 kilowatt effekt. Vilket motsvarar omkring 32 000 kilowattimmar per år.

Skärvstagården i Sollefteå: Utökar befintlig anläggning med ytterligare 140 kilowatt effekt, vilket motsvarar cirka 110 000 kilowattimmar per år.

Länsmuseet i Härnösand: Den första anläggningen installerades här redan 1994 och hade 7 kilowatt effekt. Nu uppgradera den anläggningen genom ny teknik och nya solceller. 70 kilowatt effekt, vilket motsvarar omkring 55 000 kilowattimmar per år.

Gunnar solel3 intranät.jpg

Även vissa väggar är klädda speciella paneler som producerar el visar Gunnar Bäckman, projektledare vid regionfastigheter.


Tillbaka till toppen