Snökyleanläggningen och dess infart med tält som ligger till höger
Region Västernorrland använder sig av snökyleanläggningar för att hålla nere energiförbrukningen.

Region Västernorrland fortsatt ledande inom energiområdet

2023-07-03 11:09

Regionernas miljöarbete minskar klimatpåverkan och Region Västernorrland är fortsatt ledande inom energiområdet. Det visar rapporten Öppna jämförelser om regionernas interna miljöarbete som Sveriges kommuner och regioner, SKR, publicerat i veckan.

Under tisdagen släppte SKR rapporten Öppna jämförelser där fokus ligger på det interna miljöarbetet inom regionerna. Årets rapport framhäver regionernas framsteg inom området miljö- och klimatpåverkan. Energieffektiviseringen har resulterat i besparingar på upp till en halv miljard kronor per år, och över 93 procent av drivmedlen i kollektivtrafiken är nu förnybara. Den direkta klimatpåverkan har också minskat avsevärt över tid, till exempel med tre fjärdedelar när det gäller medicinska gaser.

- Rapporten visar på betydande framsteg inom regionernas miljöarbete och ger en indikation på fortsatta utmaningar som vi behöver ta tag i för att främja en hållbar utveckling inom regionerna, säger Sofia Mackin, hållbarhetschef, Region Västernorrland.

Högt ställda krav på låg energianvändning

Region Västernorrland sticker ut genom att fortsatt vara ledande inom energiområdet.

- Vi fortsätter att satsa på att våra fastigheter ska vara hållbara över tid där låg energianvändning är ett centralt fokusområde. Genom att i våra ny- och ombyggnadsprojekt ha högt ställda krav på låg energianvändning och samtidigt aktivt arbeta med att befintlig teknik och utrustning ska fungera så bra som möjligt har vi kommit väldigt långt i energiarbetet. Att vi samtidigt satsar på egenproducerad solel och hållbara kyllösningar har sammantaget resulterat i att vi till dags datum uppnått en minskad energianvändning på hela 40% sedan år 2000. Detta är faktiskt bäst av alla regioner i hela Sverige vilket också lett till att vi idag har den lägsta kostnaden per ytenhet för energi och vattenanvändning, säger Jan Lindberg, Energicontroller på Regionfastigheter Västernorrland. 

Avfall och ekologiska livsmedel backar

Vi ser dock en negativ trend när det gäller avfall och andelen ekologiska livsmedel. Materialåtervinningsgraden, det vill säga andelen insamlat avfall som återvinns, minskar.

- Det kan bero på felsortering och hög inblandning av annat avfall. Vi har rutiner kring avfallshantering som stöd för våra medarbetare men vi kan behöva se över om vi behöver göra något ytterligare, säger Sofia Mackin.

Resultat i korthet

Här är några resultat i korthet för Sveriges Regioner under perioden 2009-2022:

Antibiotikaförskrivning:

Minskat med 36%, men ökat med 9% sedan 2021. I Region Västernorrland har antalet antibiotikarecept per invånare ökat från 210 till 234 från år 2021 till 2022. Snittet för riket var 251 under 2022.

Ekologiska livsmedel:

Ökat från 13% till 43%, men minskat något sedan 2021. I Region Västernorrland har andelen ekologiska livsmedel minskat från 37,7% år 2021 till 34% år 2022.

Förnybara drivmedel i kollektivtrafiken:

Ökat från 42% till 93%. I Region Västernorrland är andelen förnybara drivmedel hela 99%.

Energianvändning per lokalyta:

Minskad med 17%, varav 2% sedan 2021. I Region Västernorrland har energianvändningen per lokalyta minskat med 24% sedan 2009 och med 4% sedan föregående år.

Medicinska gasers klimatpåverkan:

Minskad med 75%, varav 17% sedan 2021. I Region Västernorrland är minskningen 23 % sedan 2021.


Tillbaka till toppen