Fem personer som verkar ha en dialog sitter vid ett bord.

Region Västernorrland inför e-förslag

2023-11-03 09:21

Under nästa år kommer Region Västernorrland att införa e-förslag, det beslutade regionfullmäktige under onsdagen.

Syftet är att öka invånarnas demokratiska deltagande mellan valen och ge ökad möjlighet till inflytande. Samtidigt som regionens förtroendevalda får en bättre insikt i vad som engagerar invånarna.

E-förslag innebär att Västernorrlands invånare, oavsett ålder, kommer att kunna lägga förslag och önskemål på förbättringar direkt till regionens styrande politiker.

– Vi hoppas kunna nå fler grupper som vi har lite svårare att nå idag. Långt ifrån alla har tid eller möjlighet att delta i de dialoger eller andra möten som vi bjuder in till. Att lämna ett förslag hemma vid datorn eller när det passar personen själv hoppas jag förenklar för många. Det både vore intressant och spännande att höra exempelvis vad barn och unga tycker kan bli bättre, säger regionstyrelsens ordförande Glenn Nordlund (S)

E-förslag i praktiken

E-förslagen kommer att publiceras på regionens hemsida i 45 dagar där de som vill kan gå in och rösta. Om e-förslaget samlar in minst 250 röster går förslaget vidare till aktuell nämnd. Nämnden får i sin tur ta ställning till om de vill genomföra förslaget i sin helhet, utreda - eller avslå e-förslaget. Oavsett utfall kommer personen som lagt förslaget att få återkoppling från politiken.

– Jag ser fram emot att få in förslag från invånare om hur vi kan förbättra våra olika verksamheter. I stort sett alla invånare i länet kommer i kontakt med regionen på ett eller annat sätt, vare sig det är genom att nyttja länets kollektivtrafik eller besöka oss som patient. Jag tror att många invånare utifrån sina egna erfarenheter ibland tänker på hur något kan göras annorlunda eller bättre. Det vill vi gärna veta, säger Glenn Nordlund.

Varför ska regionen införa e-förslag?

Region Västernorrland har i olika forum dialog med civilsamhället och bjuder i olika sammanhang in till medborgardialoger. Vad som saknats är däremot en enkel väg in för invånare att lämna förslag till regionen.


Tillbaka till toppen