Porträttbild Roger Hovrin
Roger Hovrin, IT-specialist inom infrastruktur

Region Västernorrlands arbete för ett starkare cyberförsvar

2024-02-21 17:01

I en digital era där våra liv och arbetsplatser alltmer integreras med teknologi är cybersäkerhet inte längre en valmöjlighet, utan en kritisk nödvändighet. Den nyligen inträffade cyberattacken mot IT-leverantören Tietoevery skakade om många verksamheter. Men trots den rädsla som attacken skapade tror vår IT-specialist inom infrastruktur, Roger Hovrin att attacken kommer med något gott också.

- Den här uppmärksammade attacken har skapat en medvetenhet om vikten av cyberförsvar, den har satt fokus på att rusta digitala plattformar med robusta försvarslinjer, säger Roger.

Kan påverka sjukvårdsleveranser

I Region Västernorrland arbetar vi kontinuerligt och storskaligt med att stärka cyberförsvaret eftersom angrepp mot våra system potentiellt kan påverka sjukvårdsleveranser och andra välfärdstjänster. Roger beskriver detta genom ett exempel med medicinteknisk utrustning.

- Cyberattacker kan leda till störningar eller avbrott i funktionen hos medicintekniska enheter. Det kan resultera i otillgänglighet eller felaktig funktion, vilket i sin tur kan påverka diagnostik och behandling.

Regioner och andra vårdgivare lagrar dessutom känslig patientinformation. Om obehöriga får åtkomst till denna så hotas patienters integritet.

Kontinuerliga sårbarhetsanalyser

En viktig komponent som Roger Hovrin lyfter fram för att stärka IT-säkerheten är kontinuerliga sårbarhetsanalyser. Det handlar om att identifiera, utvärdera och åtgärda potentiella ”kryphål” som kan utnyttjas av angripare.

- Sårbarhetsanalyserna kommer vi att genomföra regelbundet för alla IT-komponenter som regionen själv förvaltar, säger IT-chef Markus Olsson.

Simulerade cyberattacker

Under andra halvåret av 2023 gjordes en extern granskning av Region Västernorrlands IT-säkerhetsarbete. En del i granskning var så kallade penetrationstester, det vill säga simulerade cyberattacker mot våra IT-system.

- Tack vare utredningen har vi nu en större förståelse vilka åtgärder vi behöver ta för att stärka vårt IT-försvar ytterligare, Säger Markus Olsson.

Kraven på IT-säkerhet ökar

Kraven på IT-säkerhet ökar hela tiden och Region Västernorrland kommer behöva investera mer för att kunna upprätthålla en tillfredsställande IT-säkerhet.

- Vi gör mycket nu men det kommer att krävas mer, säger Markus Olsson.


Tillbaka till toppen