Bild från scenen på regionala utvecklingsdagen, en moderator intervjuar tre ungdomar vid ett ståbord

Regional utvecklingsdag med fokus på inkludering och pågående samhällsomvandling

2023-12-12 09:29

Hur kan Västernorrland utvecklas framåt med hjälp av de "mjuka" aspekterna av samhället, såsom kultur, idéer, föreningsliv och inkludering? Västernorrland är traditionellt starka inom innovation och industri, men räcker det för att klara samhällsutmaningarna framöver? Dessa frågeställningar var i fokus under den regionala utvecklingsdagen som arrangerades 8 december i Härnösand.

Inbjudna var representanter från näringsliv, universitet, politik, civilsamhälle och offentlig sektor. Dagen inleddes med en öppning från moderator Stina Haglund tillsammans med Maria Lidgren, tillväxtchef och Märta Molin, regional utvecklingsdirektör.

- Den här dagen är viktig för oss för att årligen kunna följa upp länets regionala utvecklingsstrategi. Dagen är också ett bra tillfälle att samla viktiga aktörer i Västernorrland, för att dela goda exempel och inspirera varandra. Vi är glada över att vi har en rad olika etableringar och investeringar på gång i hela länet – men idag sätter vi människan i fokus. Vi ska lyfta värden som är så viktiga för hållbar regional utveckling. Vi ska omvärldsspana om länet här och nu, vi ska prata om betydelsen av mångfald, kultur och föreningsliv, samt om balans mellan land och stad, inledde Märta Molin.

Märta framför backdropen.jpg

Märta Molin, regional utvecklingsdirektör.

Kreativa branscher är en styrka
Under dagen presenterades olika teman och perspektiv kopplade till Västernorrlands aktuella situation. Diskussionerna spände över ämnen som arbetsmarknad, hållbarhet, inkludering av utrikesfödda och hur länet kan öka attraktionskraften och skapa hållbara livsmiljöer - både för stad och landsbygd. Representanter från länets kommuner, näringslivschefer, ungdomsrepresentanter och andra aktörer deltog och delade med sig av sina erfarenheter och insikter. Ett exempel som togs upp var Kramfors satsning på spelindustri och besöksnäring.

- Som de flesta kommuner i Sverige jobbar vi i Kramfors kommun med att stärka vår attraktionskraft. I Kramfors jobbar vi till exempel med spelindustrin och besöksnäringen. Kulturella och kreativa näringar är en styrka i Västernorrland och är dessutom viktiga ingredienser för båda dessa branscher. Vi behöver dock i större utsträckning inkludera ungdomarna i arbetet med att skapa en attraktiv plats, menade Susanne Königson, tillväxtchef, Kramfors kommun.

Mer fokus på hållbarhet – om ungdomarna får välja

En ungdomspanel fanns också på plats för att ge sin bild av vad som kommer krävas för att Västernorrland ska fortsätta att utvecklas i positiv riktning under kommande generationer. En av ungdomarna, Yasmin Nuur från Sundsvall, poängterade vikten av ett hållbart län.

- Vi behöver skapa attraktiva jobbmöjligheter för unga, locka hit hållbara företag som har klimatsmarta lösningar. Västernorrland måste vara ledande inom det området. Vi behöver också en utbyggd och jämlik kollektivtrafik som alla kan använda, oavsett vart man bor i länet, sa Yasmin.

Utveckling även i landsbygd

För att hela Västernorrland ska utvecklas behövs även insatser genom landsbygdsutveckling. Inom det området är Leader Höga kusten en viktig aktör. Leader jobbar tillsammans med näringsliv, ideella och offentliga parter för att utveckla platser. Jenny Edvinsson, verksamhetsledare var en av panelmedlemmarna under rubriken ”Västernorrland stärker platsen i både stad och land”.

- Vår strategi grundar sig i tanken att lokal utveckling genomförs mest effektivt och hållbart av de som bor och verkar i ett område. Det är människor på platserna som måste utveckla och vi inom Leader har stödpengar för landsbygdsutveckling som går att söka. Den här dagen tycker jag har visat att fler kan och också behöver engagera sig, sa Jenny.

Regionala utvecklingsdagen riktade sig till representanter från näringsliv, akademi, politik, civilsamhälle och offentlig sektor.

Självförverkligande är en av nycklarna

Dagen avslutades med en reflektion över dagens ämnen och en diskussion om nästa steg för att stärka samhället och främja inkludering och hållbar utveckling i Västernorrland. Diskussionerna tydliggjorde vikten av samarbete mellan olika sektorer och betonade att inkludera unga människor för att forma en positiv och hållbar framtid för regionen.

- Från att ha varit i lite av en uppförsbacke så är vi nu i en utvecklingsfas vilket är väldigt positivt. Vi har gått in för att prata inkludering idag. Det finns många goda exempel och vi behöver nå dit att människor verkligen kan förverkliga sig själva i Västernorrland för att lyckas. Oavsett vart vi geografiskt befinner oss i länet, avslutade Jonny Lundin (C), ordförande regionala utvecklingsnämnden.

Region Västernorrland - Regional utvecklingsstrategi (rvn.se)

Inslag från SVT:

Jobb, företagande och utmaningar – så vill tre unga att länet ska möta framtiden | SVT Nyheter


Tillbaka till toppen