Collage av länets tre sjukhus

Regionen får 51 miljoner för arbetet med vårdplatser

2023-12-22 09:17

Region Västernorrland har tilldelats drygt 51 miljoner kronor i prestationsbaserade medel för sitt arbete med att öka antalet disponibla vårdplatser under 2023.

Regeringens syfte med stadsbidraget var att minska antalet utlokaliserade patienter och överbeläggningar* inom slutenvården samt att i förlängningen förbättra arbetsmiljön för medarbetarna.

- Jag är mycket stolt och glad över att det hårda arbetet man gjort på våra sjukhus har burit frukt. Vi har lyckats öka antalet disponibla vårdplatser och i och med det minskat antalet överbeläggningar och utlokaliseringar. Det är därför extra roligt att vi kunnat uppfylla regeringens krav och också fått del av de prestationsbaserade medlen, säger Anders Sylvan, t.f. hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västernorrland.

Socialstyrelsen har på Regeringens uppdrag följt upp regionernas arbete och delat ut prestationsbaserade medel. I sin bedömning skriver Socialstyrelsen att de har bedömt Region Västernorrlands ansökan och att den visar att regionen har uppfyllt de grundläggande kriterierna för inrapportering av vårdplatser samt krav på prestation.

Läs mera på Socialstyrelsens hemsida, statsbidrag för att öka antalet vårdplatser.

 

* Socialstyrelsens definitioner:
Överbeläggning är när en inskriven patient vårdas på en vårdplats som inte uppfyller kraven på en disponibel vårdplats. En disponibel vårdplats definieras som en vårdplats i sluten vård, med fysisk utformning och bemanning som säkerställer patientsäkerhet och arbetsmiljö.

En utlokaliserad patient är en inskriven patient som vårdas på annan vårdenhet än den som har specifik kompetens och medicinskt ansvar för patienten.


Tillbaka till toppen