Händer som håller ett regnbågsfärgat hjärta

Regnbågsveckan arrangeras för sjunde året i rad

2023-11-17 09:03

För sjunde året i rad arrangerar folkbiblioteken i Västernorrland Regnbågsveckan tillsammans med Regionbibliotek Västernorrland och andra aktörer i länet. Regnbågsveckan, som startar 20 november, är en manifestation för ett öppet, jämlikt och jämställt samhälle med budskap om allas lika värde och allas rätt till kultur.

Under veckan kommer biblioteken i länet att fyllas med aktiviteter med HBTQI+-tema. Det blir boktips, musik, föreläsningar, filmvisning, quiz, sagostunder, utställningar och mycket mer.

- Genom regnbågsveckan vill vi bidra till ett samhälle där alla accepteras på lika villkor med fokus på HBTQI+-personers rättigheter. Under veckan visas en bredd av kulturella uttryck med HBTQ+-anknytning och tillsammans verkar vi för allas lika värde och betydelsen av att fritt få leva sitt liv. Veckans aktiviteter är en del av bibliotekens demokratiska uppdrag och grundar sig i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, som gäller alla och alltid, säger Carin Collén, bibliotekskonsulent, Region Västernorrland.

Aktiviteter i Västernorrland under veckan

Det kommer att genomföras en mängd aktiviteter runtom i länet, här presenteras ett litet urval:

  • Sagostunder med ”Bland drakar & dragqueens” som gör en turné i länet.
  • På Ånge bibliotek kan du gå tipsrunda, göra din egen pin och måla en prideflagga under hela veckan.
  • Måndag 20 november kl. 19.00, Sollefteå bibliotek. Att se på och vara anhörig till en HBTQ-ungdom. Föreläsning med Emil Åkerö. Fritt inträde
  • Onsdag 22 november, kl. 17.00, Timrå bibliotek. Rock på bibblan med rockduon Syndromet.
  • Onsdag 22 november, kl. 15.00–16.00, Härnösands bibliotek. Regnbågsfin bild på dig med hjälp av green screen. Torsdag 24 november, drop-in mellan kl. 14.00– 15.30.
  • Kreativt skapande med Kulturskolans bildpedagog Elisabeth Skiöld. Arkenbiblioteket Örnsköldsvik. Tema Regnbågsveckan och barnkonventionen.

De kompletta programmen finns på respektive biblioteks/kommuns webbplats.

Regnbågsveckan i Örnsköldsvik

Bland drakar och dragqueens.  Kramfors bibliotek

Regnbågsveckan i Sollefteå

Regnbågsveckan - Timrå kommun

Evenemang - Härnösand bibliotek

Regnbågsveckan i Ånge

Regnbågsveckan på Sundsvalls stadsbibliotek


Tillbaka till toppen