Jonas Lindbäck i korridor på sjukhuset
Jonas Lindbäck, enheten för läkares utbildning och fortbildning.

Rekordmånga BT-läkare: "Vi har marknadsfört Region Västernorrland"

2024-06-10 10:30

Antalet nyanställda BT-läkare har aldrig varit högre än nu i Region Västernorrland. Även söktrycket till tjänsterna var rekordstort inför hösten 2024.

BT-läkare är det första steget mot att bli specialistläkare för läkare som genomfört sin grundutbildning utomlands. Många av de sökande är personer födda i Sverige som återvänder efter examen, men bland de som anställs i höst finns även BT-läkare från flera andra delar av världen.

Region Västernorrland har i höstens BT-rekrytering slagit dubbla rekord gällande nyrekrytering av utlandsutbildade läkare. De åtta utlysta tjänsterna, som var fler än regionen kunnat erbjuda tidigare år, renderade i 72 sökande.

Stor andel av alla nya läkare

Jonas Lindbäck är enhetschef på enheten för läkares utbildning och fortbildning i Region Västernorrland.

- Regionen har sedan några år tillbaka systematiskt satsat på kompetensförsörjning av utlandsutbildade läkare. Vi har bland annat besökt de svenska utlandsstudenternas mässor varje år där vi träffat hundratals utlandsstudenter och marknadsfört regionen, säger han.

Den utlandsutbildade gruppen omfattar cirka 40 procent av alla nylegitimerade läkare varje år.

- Många vårdverksamheter har fått upp ögonen för den utlandsutbildade gruppen och vi får just nu fin draghjälp av flera av regionens kliniker.

Långsiktigt arbete

Region Västernorrland driver bland annat ett projekt med så kallad Utbildningshälsocentral på Hälsocentralen Centrum i Sundsvall. Där har regionen sedan vintern 2022 utbildat läkare i behov av praktisk tjänstgöring, som är det sista stegen innan de som studerat utanför EU/EES får svensk läkarlegitimation.

- Det har haft mycket god effekt på inflödet av sökande till våra BT-tjänster med erfarenheten från regionen. Vi arbetar långsiktigt i denna fråga, säger Jonas Lindbäck.

Kontrollerar kompetens

Region Västernorrland utför kompetenstester för att garantera att de utländska läkarutbildningarna håller lika hög kvalitet som den svenska.

- Vi kompetenstestar alla vi anställer till en BT-tjänst i regionen tillsammans med vårt kliniska träningscentrum för att säkerställa att de medicinska kompetenserna finns på plats. Alla patienter som träffar någon av våra BT-läkare kan känna sig trygga i att de absolut håller måttet för att arbeta i svensk sjukvård.


Tillbaka till toppen