Håkan Ekvall, överläkare på infektionskliniken
Håkan Ekvall, överläkare på infektionskliniken

Rondstöd ska ge bättre infektionsvård

2023-08-25 10:09

Tjugo procent av vårddygnen på svenska sjukhus beror på infektioner. På sjukhuset i Sundsvall börjar nu infektionsläkarna att ge stöd via fysiska besök till övriga avdelningar för att förbättra vårdkvaliteten och skapa en bättre arbetsmiljö.

Med en allt äldre befolkning ställs hälso- och sjukvården inför nya utmaningar, inte minst när det gäller infektioner som primär- och sekundärdiagnos.

- Patienter som är 80 år eller äldre får lättare infektioner som kan få allvarliga komplikationer som följd. Det kan vara allt från lunginflammation eller urinvägsinfektion till mer komplicerade infektioner efter operationer eller andra ingrepp, berättar Håkan Ekvall, överläkare på infektionskliniken.

Bättre kvalitet med besök

Infektionsläkare har alltid funnits som bakjour, men från och med den 1 september besöker de dessutom sjukhusets övriga kliniker enligt ett fast schema.

- Det kommer att ge en bättre vårdkvalitet när vi kommer ut och kan prata direkt med läkare på övriga kliniker. De vet att vi kommer ett visst klockslag och kan ta sina frågor kring patienterna då. Vi räknar också med att mängden samtal till bakjourstelefonen kommer att minska, vilket ger oss själva en bättre arbetsmiljö, säger Håkan Ekvall.

För sjukhusen i Sollefteå och Örnsköldsvik genomförs varje förmiddag en videokonferens där deras läkare får möjlighet till liknande konsultationer.

- Vi ser att när antalet patienter med infektioner blir fler är det bättre att vi ökar vår aktivitet utanför infektionsavdelningen. Patienter med infektioner finns på alla sjukhusets kliniker och det här kommer att ge vården en bättre kvalitet, avslutar Håkan Ekvall.


Tillbaka till toppen