En grupp människor tittar ut över havet från en hög höjd, några sitter i rullstolar

Rotsidan bjöd på en härlig naturupplevelse

2023-07-28 13:50

IF Rycket är en av flera ideella föreningar som har fått projektstöd av Region Västernorrland för att främja folkhälsan i länet – gärna ute i naturen. I veckan gjorde föreningen en mycket uppskattad utflykt till Rotsidan i Höga Kusten.

Betyder jättemycket

- Att få extra medel av regionen så att vi kan erbjuda aktiviteter och åka på utflykter betyder jättemycket. Vi har en bred verksamhet inom både hälsa och kultur och vill att så många som möjligt efter egna förutsättningar kan delta. Hos oss är alla välkomna och vi har alltid plats för fler, säger Ronny Valter, ordförande IF Rycket.

if rycket rotsidan 1 intranät.jpg

Bildtext: Totalt var det över 50 personer som tackade ja till IF Ryckets inbjudan till populära Rotsidan i Nordingrå. Tidigare i sommar har föreningen även arrangerat dagsutflykter till Klubbsjön och Skuleberget.

Projektstöd för att minska stillasittande

IF Rycket är en idrottsförening som bedriver parasport och aktiviteter för personer med funktionsnedsättningar. De är en av tio föreningar i länet som i år har fått projektstöd av Region Västernorrland län i syfte att minska stillasittande och öka invånarnas fysiska aktivitet. Särskillt fokus har varit naturvistelse.

- Fysisk aktivitet är viktigt för folkhälsan. Så att stödja föreningar och organisationer i att bidra till en god och jämlik hälsa genom olika aktiviteter är ett viktigt uppdrag. Årets stöd gavs ut i anslutning till Friluftsveckan tidigare i vår och flera föreningar arrangerade då olika aktiviteter runt om i länet. Men vi är självklart glada över att det anordnas aktiviteter även nu under sommaren för att få spridning över året, säger Lina Runesson folkhälsostrateg vid regional utveckling.

Rotsidan klapperfält1 intranät.jpg

Bildtext: Bra balansträning. Mats Näslund (t.h i svart) jobbar som stödassistent på ett boende i Härnösand och följde med Bashit och Andreas på utflykten. De gick på upptäcksfärd i naturreservatet och fick bland annat balansera över klapperstensfält. 

Ett med naturen

Vädret denna utflyktsdag var lite gråmulen och sval, men det bekom inte de många deltagarna – alla var strålande glada och nöjda ändå. Efter en kortare promenad ut till havet bjöd IF Rycket på lunchsallad och dryck. Därefter fick deltagarna möjlighet att utforska naturreservatet på det sätt de själva önskade. Några tog sig ned till vattnet för att titta på vågorna, andra spatserade längs de långa släta berghällarna medan andra stannade på rastplatsen och bara njöt av den magnifika utsikten.

- När jag är här på Rotsidan känner jag mig ett med naturen, menade David Norberg.

david och victoria1.jpg

Bildtext: David Norberg och Victoria Henriksson njöt av varandras sällskap och den vackra naturen. 

rotsidan ronny victoria och david - intranät.jpg

Bildtext: David Norberg och Victoria Henriksson i samtal med Ronny Valter, ordförande i IF Rycket.

rotsidan berghällar 1 intranät.jpg

Bildtext: Rotsidan är en fyra kilometer lång kuststräcka med mjukt slipade och plana berghällar, med klapperstensfält i svackorna. Klapperfält består av stenar som nötts runda och slipats mot varandra i tusentals år genom havets ständiga påverkan. Sedan 1974 är det populära området naturskyddat.

rotsidan lunch1.jpg

Bildtext: IF Rycket serverade en god sallad till deltagarna när de kom fram till den fina och lättillgängliga rastplatsen.


Tillbaka till toppen