En sjuksköterska samtalar med en patient i en korridor

Säg det så att jag förstår – ny rapport från patientnämnden

2023-12-13 11:24

I en ny rapport från patientnämnden framkommer det att en välfungerande kommunikation mellan vårdgivare och patienter ökar chanserna för en lyckad behandling och minskar risken för vårdskador.

- Kommunikation är en grundläggande del i all vård och behandling och ett av de viktigaste verktygen för att uppnå en gemensam och tydlig bild av läget för patienten och situationen i övrigt, säger Emma Nyberg tf förvaltningschef för patientnämnden.

Patientnämnden ska årligen analysera inkomna klagomål och synpunkter samt uppmärksamma riskområden och hinder för utveckling av vården. Kommunikation är det problem som flest ärenden registreras under.

Information och delaktighet

Patientnämnden i Västernorrland fick i perioden januari till augusti 2023 in 197 ärenden om kommunikation som delades in i två underkategorier - information och delaktighet. För delåret 2023 stod dessa för cirka 25 procent av den totala mängden inkomna synpunkter.

- Tydlig information om vårdplan och uppföljning för att öka patientens känsla av kontroll och möjlighet till delaktighet är jätteviktig. Om information uteblir uppstår oro, en känsla av otrygghet och rädsla för att vara bortglömd eller lågt prioriterad, berättar Emma Nyberg.

En remiss har skickats, en undersökning har genomförts, ordinationer har ändrats men inget händer. Hur länge ska man vänta, vem kan man kontakta och vem är ansvarig? Frågorna kan vara många och svaren ibland komplicerade. I ett fall ringde patienten runt till olika instanser innan hen till slut fick svaret att ”om inget är avvikande så kontaktas inte patienten”.

Informationen som ges kan även behöva anpassas utifrån patientens behov exempelvis genom ett enklare språkbruk, bildstöd eller tolk.

Vill vara delaktig i sin vård

I patientnämndens analys framkommer det att många patienter vill ha möjlighet att vara med och påverka sin vård. När besked om förändringar i behandlingen kommer i brevform upplevs det ofta svårt för patienter att komma i kontakt med läkaren för att kunna framföra sina synpunkter eller återkoppla en utvärdering av förändringen.

- Att få läsa i sin journal om förändringar som gjorts, utan att dialog förts, skapar motsatt känsla till att vara delaktig. Ofta uppstår då en frustration över att inte ha blivit vidtalad och kommunikationen upplevs som ensidig.

Har ett stort ansvar

Förslag om att lämna tydligare information, föra en dialog och lyssna till patienter och anhöriga är några exempel på förbättringsområden som uppmärksammats. I flera fall framgår att synpunkter från patienter och närstående redan lett till förbättringar både för den enskilde och på en mer övergripande nivå. Detta tack vare att patienters upplevelse förmedlats till vården och vården fått ge svar på patienter och närståendes frågor som ett led i att möjliggöra förbättringsarbeten.

- Hälso- och sjukvårdspersonal har ett stort ansvar när det gäller att se till att patienten verkligen har förstått vad som förmedlats. Utebliven information, eller information som patienten missförstår, kan få allvarliga konsekvenser, säger Emma Nyberg.

Flest ärenden inom den somatiska vården

  • Flest inkomna ärenden återfinns inom den somatiska vården, med lika många inrapporterade synpunkter i kategorierna information och delaktighet.
  • Även inom primärvården inkommer ungefär lika många ärenden i bägge kategorierna.
  • Den psykiatriska specialistvården har fler ärenden som handlar om bristande delaktighet.
  • Inom tandvården är det framför allt informationen till patienten som upplevs ha brister.

Länk till rapporten: sag-det-sa-att-jag-forstar...--analys-av-patienters-och-narstaendes-upplevelser-av-information-och-delaktighet-i-mote-med-varden.pdf (rvn.se)


Tillbaka till toppen