Micke Gidlöf, Agneta Nordlander och Ann-Katrin Lundin.
Micke Gidlöf, Agneta Nordlander och Ann-Katrin Lundin.

Samarbetet för bättre vård i landsbygden får utökat statligt stöd

2023-09-27 10:00

I en spännande utveckling tar arbetet med att förbättra vården på landsbygden nu ett viktigt steg framåt. Regeringen har beviljat till Norra sjukvårdsregionförbundet (NRF) statliga medel för det pågående projektet; Samordnad utveckling för god och nära vård i glesbygdsperspektiv. 

Projektets mål är att hitta nya och bättre sätt att erbjuda vård som passar landsbygdens specifika behov. Samarbetet omfattar Region Västernorrland och Närsjukvårdsområde Väster, samt Kramfors och Sollefteå kommuner, som tillsammans utgör ett av de fyra modellområdena, där 12 miljoner ska fördelas inom NRF.

- Vi är stolta över att vara en del av detta projekt. Genom att samarbeta och hitta nya arbetssätt även tillsammans med våra medborgare, kan vi nu ta steg framåt och göra stor skillnad inom vård och omsorg på landsbygden, säger Micke Gidlöf, förvaltningschef, Kramfors kommun.

Tillgänglig och förebyggande vård

Projektet visar att vården på landsbygden blir bättre, när kommuner och regioner jobbar tillsammans. Genom att använda digital teknik och nya arbetssätt kan vården bli mer tillgänglig och förebyggande. Det här är ett exempel på hur det fortsatta samarbetet kan hjälpa invånarna på landsbygden.

- Arbetet fokuserar inte bara på att göra vården bättre utan också se till att det finns tillräckligt med kunnig personal. Vi behöver också utveckla primärvården utifrån behov på landsbygden, säger Agneta Nordlander, områdesdirektör, Närsjukvårdsområde Väster i Region Västernorrland.

- Kunskap och erfarenheter från projektet kommer också att delas med andra delar av landet. Det kan hjälpa andra områden, även stora städer att förbättra sin vård. Det här kan bli en viktig förändring för vården i Sverige, säger Ann-Katrin Lundin, socialchef, Sollefteå kommun.

Ledig tjänst som projektledare

I samband med projektets framsteg öppnas det nu upp en tjänst som projektledare. Denna roll är central för att driva den fortsatta utvecklingen av vården på landsbygden. Projektledaren kommer ha en avgörande roll i att utforska möjligheterna som de tilldelade NRF-medlen ger och bidra till att skapa ännu bättre vårdsystem. Det här är en möjlighet att aktivt vara med och forma framtidens vård på landsbygden.

På Region Västernorrlands hemsida finns information om tjänsten och hur du söker den


Tillbaka till toppen