Ambulans åker på väg genom skog

Single Responder inom ambulanssjukvården

2023-06-28 09:43

Arbetssättet inom ambulanssjukvården med Single Responder kan komma att införas i hela Region Västernorrland. Sedan 2021 har Single Responder använts framgångsrikt inom ambulanssjukvården i Sundsvall.

I en ambulans i Region Västernorrland finns alltid två sjuksköterskor. Tillsammans kan de utföra avancerad akutsjukvård både i patientens hem och i ambulansen. När en ambulanssjuksköterska med kort varsel inte kan komma till jobbet försöker ansvariga i första hand hitta en ersättare. Men vakanser som uppstår snabbt är ofta svåra att lösa, vilket leder till att en sjuksköterska då befinner sig på stationen utan kollega, med följden att ambulansen ställs.

- Single Responder innebär att sjuksköterskan i tjänst ändå kan bidra genom att på egen hand hjälpa patienter i behov av vård. I första hand handlar det om patientbedömningar vid ärenden som inte är akuta och transporter där det inte behövs en ambulans. På det sättet avlastas de fullbemannade ambulanserna så att de i högre grad är tillgängliga för akuta uppdrag. Sjuksköterskan kan även utföra livräddande första insatser vid akuta larm, i väntan på att en ambulans anländer, säger Peter Neuman, verksamhetschef för ambulanssjukvården.

Behålla tillgänglighet

Ambulansverksamheten i länet står inför stora utmaningar och arbetar aktivt med rekrytering och samarbete mellan stationerna. Högsta prioritet är att säkerställa så hög grad av tillgänglighet som möjligt.

- De skärpta kraven i arbetstidslagen från EU gör att alla verksamheter som har dygnstjänstgöring måste förändra scheman och arbetssätt. Vissa av våra medarbetare vill arbeta intensivt och sedan vara lediga, och vi har medarbetare som sagt upp sig just på grund av den anledningen. Jag vill poängtera att arbetet med Single Responder pågick redan innan förändringarna i arbetstidslagen blev kända. 2021 infördes det i Sundsvall och erfarenheterna därifrån är goda. Där nyttjar vi resurserna bättre vid vakanser, säger Peter Neuman.

Inte klart med införande

Arbetssättet Single Responder utvecklas tillsammans med medarbetare och fackförbund. Det är inte beslutat att eller när arbetssättet ska tillämpas inom hela den regiondrivna ambulanssjukvården. Tidigast efter sommaren kan ett införande bli aktuellt.  

- Vi har litet jobb kvar att göra innan det kan bli aktuellt med ett införande i hela länet. Vår hållning är att vi vill att våra ambulanser ska vara fullbemannade, men korta vakanser kommer alltid att uppstå. Vår syn är att det i dessa fall är bättre att en erfaren sjuksköterska då kan arbeta ute i länet med patienter i stället för att en bil blir stående, avslutar Peter Neuman.


Tillbaka till toppen