Kabeltrumma med orange bredbandskabel i skogsmiljö

Sju regioner eniga - stödjer ny bredbandsmodell för glesbefolkade områden

2024-01-25 17:49

I Post- och telestyrelsens (PTS) rapport Stöd för att påskynda utbyggnad av bredband i glesbefolkade områden föreslås en ny stödmodell för att påskynda bredbandsutbyggnaden i glesbefolkade områden. I en skrivelse till civilminister Erik Slottner går flera regioner, inklusive Västernorrland, Västerbotten, Norrbotten, Jämtland Härjedalen, Gävleborg, Dalarna och Värmland, samman och välkomnar förslaget eftersom det ger möjligheter att få bukt med brister i nuvarande stödmodell.

De sju regionerna betonar att en ny och rätt tillämpad stödmodell för glesa områden har potential att lösa vissa utmaningar som den befintliga stödmodellen inte klarar att hantera.

- Vi ser positivt på PTS förslag och tror att en ny stödmodell är avgörande för att möta framtidens bredbandsbehov, inte minst i glesbefolkade områden. Vi har länge påtalat brister i den befintliga modellen, kopplat till områden där marknaden är frånvarande samt uppdelningen av landet i tre områden där regioner konkurrerar om samma medel i utlysningarna. Vi regioner behöver ha fortsatt inflytande och vara aktiva när det gäller att säkerställa goda resultat med den nya stödmodellen - och i förlängningen även för att säkerställa att vi lyckas med digitaliseringen, säger Jonny Lundin (C), ordförande regionala utvecklingsnämnden, Region Västernorrland.

Regionerna uppmanar regeringen att ge PTS i uppdrag att implementera den nya modellen för att garantera en snabb och tillförlitlig bredbandsinfrastruktur över hela landet. Dessutom efterfrågar de ökat regionalt inflytande i det generella bredbandsstödet och kräver en revidering av fördelningsmodellen för att bättre anpassa åtgärderna till regionala och lokala behov.

Regionerna är nyckelaktörer i bredbandsutvecklingen

Enligt PTS förslag kommer områden som blir aktuella för den nya stödmodellen att utses genom en samrådsprocess på lokal och regional nivå. Regionerna anser i skrivelsen att de, som regionalt utvecklingsansvariga (RUA), bör ha en framträdande roll och ett verkligt ansvar i stödprocessen. Med hänvisning till det regionala utvecklingsansvaret och den lokala kännedomen menar regionerna att de är väl placerade för att kartlägga, identifiera och samordna utbyggnaden av bredband. De poängterar att regionerna redan idag besitter erfarenhet, kunskap och har etablerade dialogkanaler, vilket i en ny modell utgör en ovärderlig tillgång.

- I sin helhet ser vi förslaget som en möjlighet för att öka tillgången på bredband utanför de täta områdena och då är det viktigt att det finns regional kunskap och inte bara ett nationellt perspektiv in i processerna. Regionerna behöver fortsätta vara en betydelsefull aktör i bredbandsutbyggnaden framåt. Vi är definitivt motiverade och redo att delta konstruktivt i kommande arbete för att främja möjligheterna till bredband i glesbygden, säger Dan Rasmusson (SD), andre vice ordförande regionala utvecklingsnämnden, Region Västernorrland.

Skrivelse (publiceras under en begränsad tidsperiod):

Utformningen av en ny modell för bredbandsstöd välkomnas (pdf)


Tillbaka till toppen