Lena Fagerblom visar en hudförändring på skärmen för Daniel Björkman, ortoped, och Lillemor Olofsson, enhetschef för Hälsocentralen Liden.
Lena Fagerblom visar en hudförändring på skärmen för Daniel Björkman, ortoped, och Lillemor Olofsson, enhetschef för Hälsocentralen Liden.

Specialistläkare reser runt för att komma närmare patienterna

2023-09-04 09:00

Nu kan det finnas möjlighet för patienter som behöver träffa en ortoped eller hudspecialist att göra det på hälsocentralen i stället för att bli remitterade till en mottagning på sjukhuset i Sundsvall. Två specialistläkare reser regelbundet mellan hälsocentralerna i Liden, Stöde, Ånge, Matfors och Granlo.

- Syftet är att flytta oss dit patienterna befinner sig. Det som är möjligt att genomföra i primärvården är det meningen att vi också genomför i primärvården, säger Lillemor Olofsson, enhetschef för Hälsocentralen Liden.

En arbetsdag i månaden jobbar Lena Fagerblom, specialistläkare inom hud- och könssjukdomar, i Liden.

- Det är långa köer till bedömning på sjukhuset, därför är det mycket värt att jag direkt på plats kan ta hand om patienter som allmänläkaren på hälsocentralen vill att en specialist tittar på.

Kortare tid till behandling

Som specialistläkare undersöker Lena Fagerblom hudförändringar, skriver ut särskilda mediciner och utför ljusbehandlingar som allmänläkaren inte har kompetens för.

- Det är till exempel väldigt många patienter som söker vård för psoreasis eller misstänka hudförändringar. 95 procent av patienterna kan jag behandla här. Det innebär att vi avlastar sjukhuset, eftersom det annars skulle bli remisser till hudmottagningen. Det är en stor vinning för patienterna då tiden för bedömning och behandling kortas ner.

För egen del tycker Lena Fagerblom att det är roligt att arbeta på hälsocentral.

- Jag har varit jättemånga år på hudmottagningen på sjukhuset i Sundsvall och där går mycket tid åt att hantera remisser, varav många måste returneras. Här får jag mer tid att träffa patienter, säger hon.

Lättare operationer på plats

Daniel Björkman är ortopedläkare och reser mellan hälsocentralerna tillsammans med Lena Fagerblom.

- Jag tar emot patienter med olika symtom som en ortoped kan yttra sig om, egentligen vad som helst i rörelseapparaten, säger han.

Vid tillstånd som kräver större kirurgiska ingrepp underlättar han processen genom att göra den första bedömningen. Han kan även bistå med utbildning för allmänspecialisterna som arbetar på hälsocentralerna.

- Små operationer kan jag utföra här på plats, liksom att skriva ut ortopedtekniska hjälpmedel, säger han.

Omställning av vården

Specialistläkarnas arbetstid fördelas mellan hälsocentralerna Liden, Stöde, Granlo, Ånge och Matfors utifrån storleksordning och behov. Det är en del av omställningen till god och nära vård, vilket betyder att så stor del som möjligt av sjukvården ska utföras nära där invånarna bor i stället för på sjukhusen. 

Enhetschefen Lillemor Olofsson beskriver det som en framgång.

- Det ringer patienter hit eftersom de hört att vi har en egen ortoped. Många är bekväma med att besöka en läkare på hälsocentralen, men vill ogärna åka in till sjukhuset i stan även om de har ont eller oroar sig för olika symtom, säger hon.

Patienter kan dock inte boka tid hos någon av specialistläkarna på eget initiativ, utan hänvisas dit i de fall den ordinarie allmänläkaren bedömer att det finns ett behov av specialiserad hudvård eller ortopedi.

 


Tillbaka till toppen